Rusové volí nový parlament. Výsledky na Sibiři by se mohly kvůli podezření z podvodů anulovat

Kvůli údajným podvodům při hlasování hrozí zrušení výsledků parlamentních voleb na Sibiři. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na ruskou volební komisi. Ta údajně zaznamenala stížnosti z některých volebních okrsků na Sibiři. Ruské úřady se obávají, že by podvody při hlasování mohly vést k podobným demonstracím, jaké nastaly po minulých volbách v roce 2011. Voliči v Rusku hlasují o složení příští dolní komory ruského parlamentu – Státní dumy a 39 regionálních zastupitelstev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po volbách se dají očekávat první praktické kroky

Po volbách se dají očekávat první praktické kroky | Foto: Dmitry Lovetsky | Zdroj: ČTK

Narušení volebních pravidel hlásí pozorovatelé z Altajského kraje, kde se objevily pokusy o takzvaný kolotoč, při kterém straničtí nebo placení aktivisté hlasují za voliče, kteří k volbám nešli.

Kandidát liberální opoziční strany Jabloko v Altajském kraji na Sibiři tiskové agentuře TASS řekl, že za staré lidi, kteří by nejspíš nepřišli k volbám, zde hlasují mladí.

Předsedkyně Ústřední volební komise Ella Pamfilovová v nedělním prohlášení připustila, že by výsledky z tohoto regionu mohly anulovat. Z dalších míst ale podle bývalé ombudsmanky stížnosti nepřicházejí. Pamfilovová nařídila důkladné vyšetření a slíbila tvrdé potrestání viníků.

Rusové v neděli nehlasují jen o složení Státní dumy, v 39 regionech volí také místní parlamenty a v sedmi hlavy subjektů Ruské federace.

Na ruském Dálném východě volby začaly už před půlnocí. V Moskvě se volební místnosti otevřely v osm ráno a zavřou se v osm hodin večer.

Dobrá účast a dohled

K 15. hodině moskevského času svůj hlas odevzdalo 33 procent oprávněných voličů, tedy asi 35 milionů lidí. Předsedkyně volební komise v moskevském Carycinu Jaroslava Kiseljovová si účast voličů pochvalovala. Podle ní je lepší než v minulých volbách.

V této okrajové čtvrti ruské metropole lidé volí hlavně strany, které dobře znají. Důchodkyně Jelena Labutinová třeba dala hlas kandidátům Liberálně demokratické strany populisty Vladimíra Žirinovského.

„Zdá se mi, že mají velmi jasný postoj vůči všem problémům. Jsou vždy na straně lidu. Jejich program je realistický, seriózní a zaměřený na zlepšení života obyčejných lidí. Doufám, že v příštím parlamentu budou prosazovat změny, aby se nám žilo lépe,“ vysvětlila Labutinová.

Na hlasování dohlíží 400 pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Podle šéfky mise Marietta Tidei navštěvují volební místnosti po celém Rusku.

„Naši pozorovatelé pracují po celé zemi. Je zatím příliš brzy na to vynášet nějaké soudy. Každopádně budeme na celý proces dohlížet - od otevření volebních místností a samotného hlasování až po sčítání hlasů,“ uvedla Tidei.

Nejpopulárnější strana

Podle nejnovějších průzkumů zůstává nejpopulárnější stranou vládnoucí Jednotné Rusko, které má podporu přibližně 50 procent voličů. O druhé a třetí místo se dělí liberálně demokratická strana nacionalisty Vladimíra Žirinovského s komunistickou stranou Ruské federace.

O 450 mandátů v parlamentu se uchází 14 stran, překročit pětiprocentní práh se ale zřejmě podaří jen čtyřem partajím, které jsou v dumě zastoupené nyní: Jednotné Rusko, komunisté, Spravedlivé Rusko a liberární demokraté.

Martin Dorazín, Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme