Ruští komunisté navrhují uznat okupanty z roku 1968 za válečné veterány

Tři poslanci za ruskou komunistickou stranu navrhují změnu zákona o válečných veteránech. Podle jejich názoru by účastníci invaze do Československa v roce 1968 měli mít stejná privilegia jako veteráni druhé světové války. Cílem „vojensko-strategické operace Dunaj“ bylo prý potlačení převratu v ČSSR, který s podporou západních zemí připravovala československá opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno, srpen 1968

Brno, srpen 1968 | Foto: Národní archiv České republiky

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. Jednotky sovětské armády ze země odešly až po pádu komunismu v roce 1989.

Poslanci Jurij Sinělščikov, Nikolaj Kolomejcev a Sergej Rešulskij navrhují, aby se přiznání výhod válečných veteránů týkalo osob starších 67 let, které „projevily statečnost a pevnost při plnění vojenských povinností v podmínkách válečného stavu v ČSSR od srpna do listopadu 1968“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruští poslanci navrhují uznat okupanty z roku 1968 za veterány. Komentář přidal Anton Kajmakov z ruského vysílání ČRo

V Rusku nyní žije odhadem asi 20 tisíc lidí, kteří se okupace ČSSR přímo účastnili. „Ale ten zákon by se týkal tak kolem čtyř tisíc lidí,“ poznamenal k tomu Anton Kajmakov z ruského vysílání Českého rozhlasu.

Ruskou státní pokladnu by podle agentury RIA Novosti opatření stálo ročně 119 milionů rublů (téměř 44 milionů korun).

Zdůvodnění návrhu připomíná způsob vyjadřování v dokumentu KSČ Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti, který se v období takzvané normalizace v 70. letech stal v Československu platformou pro stranické „prověrky“ a rozsáhlé čistky.

Ruští poslanci uvádějí, že opoziční síly v ČSSR zahájily přípravu státního převratu s cílem likvidace socialistického zřízení a sblížení s tehdejším západním Německem.

Do ČSSR prý přijelo celé velení západoněmeckého armádního sboru, aby vytyčilo trasy chystaného útoku NATO. Proto Varšavská smlouva musela zasáhnout, aby „skoncovala s mnichovanskou politikou“ československého vedení.

Upevnění potenciálu ČSSR

Zásah podle ruských poslanců nebyl zbytečný, protože došlo „k upevnění ekonomického potenciálu ČSSR“ po dobu dalších 22 let. Po roce 1990 ale bývalé státy Varšavské smlouvy „ztratily svou národní svrchovanost a prudce snížily svůj ekonomický potenciál a životní úroveň obyvatelstva“.

Navrhovatelé se snaží vyvrátit představy, že okupace Československa nebyla bojovou akcí. K „aktivním bojovým operacím“ sice nedošlo, ale k častým ozbrojeným srážkám prý ano. Poslanci jmenují údajné přestřelky u Banské Bystrice a Rakovníku.

Při „operaci Dunaj“ podle nich zahynulo nejméně 105 sovětských vojáků. Řády za statečnost dostalo prý přes tisíc sovětských vojáků.

Podle Antona Kajmakova není takový pohled mezi Rusy vzácností. „Co jim nakreslí, to oni vědí. De facto málo lidí skutečně vleze do archivu nebo si přečte nějaké knížky, které byly napsané netendenčně,“ podotkl novinář.

TOP 09 volá po diplomatické odezvě

Argumenty ruských poslanců a jejich zdůvodnění okupace Československa odsoudili čeští poslanci z TOP 09. Nazvali je „ostudnou falsifikaci“ událostí.

„Odmítáme jakékoli historické posouvání událostí spojených s rokem 1968,“ napsali v tiskovém prohlášení čestný předseda strany, poslanec a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem a europoslancem Jaromírem Štětinou.

Zároveň vyzvali ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby si povolal ruského velvyslance v Česku k podání vysvětlení. „Zároveň ho žádáme, aby český velvyslanec v Moskvě v této věci také konal,“ sdělili.

Ministerstvo prý dění kolem ruského návrhu sleduje. S vyjádřením k němu přijde eventuálně zítra.

Invaze vojsk Varšavské smlouvy | Foto: Michal Jindra

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme