Ruští kozáci vytáhli do boje proti Pokémonům, jsou to prý američtí špioni. Moskva bude chytat Gagarina

Hledání Pokémonů propadli i Rusové. V ulicích ruských měst můžete často vidět lidi, kteří se s mobilem v ruce pohybují na první pohled dost zmateně. Nevinná hra ale vyvolala nevoli v řadách ruských kozáků, kteří Pokémony považují za americké špiony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Pokémon Go hlásí první zranění způsobená nepozorností (ilustrační foto)

Hráči Pokémon Go hlásí první zranění způsobená nepozorností (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na ulicích jihoruského Stavropolu teď hlídkují skupiny mladých kozáků, kteří ostřížím kozáckým zrakem sledují, kdo se vydal pátrat po Pokémonech. Takové lidi není těžké rozeznat od ostatních.

Kozáci se je snaží – zatím jen slovně - přesvědčit, aby okamžitě přestali hrát a aplikaci si z telefonu vymazali. Podle jejich názoru jde o program řízený americkou CIA, která Pokémony schválně umísťuje do míst, kam by se špion nedostal, a tímto zákeřným způsobem získává informace o strategických objektech v Rusku.

„Neříkám, že je to přímo špiónský trik. Hráč Pokémonů ale zároveň zaznamenává místo, kde se právě nachází. Toho mohou využít zločinci pro své záludné cíle. Mohou takového člověka prostřednictvím Pokémonů třeba vylákat do křoví a tam ho okrást," vidí ataman stavropolského kozáckého vojska Andrej Voroncov v populární hře i další nástrahu.

„Žádáme proto, aby tuto hru v Rusku zakázali," dodává.

Chyť si svého Gagarina

V Moskvě se s Pokémony rozhodli vypořádat promyšleněji. Radnice už teď v srpnu nabídne alternativu v podobě vlastní aplikace. Místo hledání divných virtuálních postaviček budou Moskvané pátrat po skutečných osobnostech z ruské historie.

Například po kosmonautovi Juriji Gagarinovi, básníkovi Alexandru Puškinovi, po carovi Ivanu Hrozném nebo budou s mobilem v ruce lovit skladatele Petra Iljiče Čajkovského. Hra má být bezpečná, zábavná i poučná a především vlastenecká.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme