Ruští motorkáři vyrazili na každoroční jízdu do Berlína, zastaví se i v Česku

Z Moskvy dnes vyjela kolona ruského motorkářského klubu Noční vlci, kteří jsou známí kontroverzními oslavami vítězství nad nacistickým Německem. I letos jejich trasa vede přes Polsko, Česko, Rakousko a Slovensko do Berlína. Loni se některé země pokusily ruským motorkářům vstup na své území zakázat kvůli jejich podpoře ruské okupace části Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští Noční vlci vyrazili na každoroční jízdu do Berlína

Ruští Noční vlci vyrazili na každoroční jízdu do Berlína | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Asi 40 ruských motorkářů ráno nastartovalo své naleštěné stroje a vyrazilo z moskevského Bike centra směrem na západ.

Členové nejstaršího ruského motorkářského klubu Noční vlci jsou známí jako zastánci a přátelé prezidenta Vladimira Putina.

Šéf klubu Alexander Zaldostanov doufá, že letos jejich jízda proběhne klidněji než v minulém roce, kdy vyvolala vlnu emocí.

V některých zemích je komunistická symbolika, kterou s sebou motorkáři vezou, zakázaná – podle jejich názoru ale nejde o propagaci komunistického režimu, nýbrž o připomínku obětí druhé světové války.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak to vypadalo na startu letošního turné Nočních vlků, zaznamenal moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Letos jsme se - s ohledem na incidenty, ke kterým došlo loni, připravili pečlivěji. Chystali jsme se prakticky celý rok a požádali jsme o spolupráci příslušná ministerstva zahraničí. Některá nám neodpověděla – jako to polské, jinde jsme našli pochopení i podporu,“ říká další z organizátorů jízdy a vůdce kolony Andrej Bobrovskij.

„Zdá se, že všechno by mělo být v pořádku. Minulý rok jsme celému světu předvedli, že neděláme nic nezákonného a že vůbec nejsme takoví, jak nás líčí západní média.“

Poláci k sobě Noční vlky nepustí

Polsko už ale oznámilo, že ruské motorkáře na své území stejně jako loni nevpustí, a to kvůli bezpečnosti. Ministr zahraničí Witold Waszczykowski to potvrdil Polské tiskové agentuře PAP s tím, že ruské velvyslanectví ve Varšavě už dostalo příslušnou diplomatickou nótu.

Ruští motorkáři chtěli podle plánu projet přes Varšavu, Wroclaw a přes Osvětim pokračovat do České republiky.

„Uráží mě, že v Polsku likvidují pomníky sovětským vojákům. Uvědomte si, kolik vojáků za to Polsko padlo. Rusko v minulém století opět zachránilo Evropu a totéž bude nejspíš muset udělat i v tomto století,“ říká šéf klubu motorkářů Zaldostanov. Pro své radikální názory má vlastní, osobní důvod:

„V Česku chceme hlavně navštívit hřbitovy sovětských vojáků. To je náš hlavní cíl. Můj děda zahynul na frontě a my nevíme, kde je pohřbený. Když jsem byl malý, jezdili jsme po hromadných hrobech a babička říkala, že náš děda leží možná v jednom z nich.“

V Česku se Noční vlci chtějí zastavit v Brně, Praze a Děčíně. Organizátoři letošní jízdy očekávají, že se k nim připojí až 500 motorkářů z různých zemí.

Martin Dorazín, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme