Ruští obránci lidských práv varují před vydáváním ruských občanů z České republiky

Oleg Vorotnikov, jeho žena Natalija Sokolová a Taťána Praskevičová. To jsou osoby, které se nacházejí v České republice a o jejichž vydání požádala ruská vláda. Lev Ponomarjov ale žádá českou vládu, aby je nevydala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský umělec a disident Vorotnikov je volný. Soud na něj neuvalil vazbu

Ruský umělec a disident Vorotnikov je volný. Soud na něj neuvalil vazbu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle Ponomarjova, který je předsedou organizace Za lidská práva a členem moskevského Helsinského výboru, jsou všichni tři disidenti a uprchlíci, které v Rusku rozhodně nečeká spravedlivý soud.

„Putinovi nikoho nevydávejte, samozřejmě s výjimkou osob, které se prokazatelně dopustily těžkých zločinů, jako jsou například vraždy,“ napsal Ponomarjov a další členové moskevského Helsinského výboru v otevřeném dopise české vládě.

V Praze zadrželi ruského disidenta Olega Vorotnikova, uvedlo Rádio Svobodná Evropa

Číst článek

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) je nepravděpodobné, že by byl ruský umělec nebo někdo další vydán do Ruska ke stíhání. Upozorňuje však, že si ještě neprostudoval spisy.

Oleg Vorotnikov je člen opoziční výtvarné skupiny Vojna a je stíhán kvůli údajnému napadení veřejného činitele. Jeho žena Natalija Sokolová je v Rusku také trestně stíhána. Taťána Praskevičová je údajně spolupracovnicí kazašského bankéře, který z Kazachstánu utekl do Francie kvůli pronásledování.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme