Ruští vyšetřovatelé obvinili podezřelé z vraždy opozičního politika Němcova

Ruské úřady oficiálně obvinily pět Kavkazanů podezřelých z vraždy opozičního politika Borise Němcova. Tu si podle nich měl objednat Ruslan Muchudinov - příslušník praporu Sever čečenského ministerstva vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský opoziční politik Boris Němcov v roce 2012

Ruský opoziční politik Boris Němcov v roce 2012 | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, uživatel Пусть всегда будет солнце

Mluvčí Vyšetřovacího výboru Vladimir Markin uvedl, že po Ruslanu Muchudinovi Rusko vyhlásilo domácí i mezinárodní pátrání.

Muchudinov se podle Markina skrývá buď v Čečensku, kam federální vyšetřovatelé nemají přístup, nebo se může nacházet v zahraničí, například ve Spojených arabských emirátech. Rusko na něj už v listopadu vydalo zatykač. Jeho dopadení je podle hlavního ruského vyšetřovatele pouze otázkou času.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruští vyšetřovatelé předložili konečnou verzi obvinění v případu vraždy Borise Němcova. Mluvil o tom moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Ruské soudy opakovaně odmítly tento zločin klasifikovat jako politický. Vykonavatelům prý šlo výhradně o peníze, které měli za tuto "zakázku" dostat. Podle agentury Interfax není ve vyšetřovacích materiálech ani slovo o motivech této zakázky.

Právní zástupci rodiny Borise Němcova se ale domnívají, že stopy vedou až k čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi a možná i výš. Motiv je podle nich zcela jistě politický.

Obhájce jednoho z obviněných Šamsudin Cakajev řekl, že podle materiálů obžaloby přípravy na vraždu Borise Němcova začaly už v září 2014, tedy půl roku před atentátem, jinak podle něj spisy nic nového neobsahují.

Vykonavatel objednávky Zaur Dadajev se opět odmítl ke zločinu přiznat a trvá na tom, že přiznání od něj vyšetřovatelé získali násilím.

Ruský politik Boris Němcov byl zastřelen na konci února nedaleko Kremlu. Němcov byl vůdcem pravicové opozice a ostrým kritikem Putinova režimu. Mimo jiné připravoval zprávu shrnující důkazy o ruském vojenském podílu na ukrajinské krizi.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme