OBRAZEM: S Němcovem se v centru Moskvy rozloučily tisíce lidí

V Moskvě se dnes konaly smuteční obřady spojené s pohřbem opozičního politika Borise Němcova, kterého zastřelil neznámý pachatel v noci na sobotu na jednom z moskevských mostů. Tělo pětapadesátiletého Němcova bylo od rána vystaveno v Sacharovově středisku v centru města. Pohřeb se uskutečnil odpoledne v Trojekurovském hřbitově na západě Moskvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozloučit se s Němcovem přišly do Sacharovova střediska tisíce lidí

Rozloučit se s Němcovem přišly do Sacharovova střediska tisíce lidí | Zdroj: ČTK

Kreml na pietní akt vyslal vicepremiéry Sergeje Prichoďka a Arkadije Dvorkoviče, s Němcovem se přišlo rozloučit i několik ruských ministrů a šéfů vládních agentur.

Evropské státy reprezentovali většinou velvyslanci, Českou republiku na ceremonii v Sacharovově středisku zastupoval velvyslanec Vladimir Remek, mezi hosty byl i velvyslanec USA John Tefft. Samotný pohřeb na Trojekurovském hřbitově byl vyhrazen rodině a nejbližším přátelům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moskva se loučí s Borisem Němcovem. O smutečním obřadu mluví redaktor Pavel Novák

Rozloučit se s Němcovem přišly do Sacharovova střediska tisíce lidí. Zástup byl dlouhý několik stovek metrů. Lidé procházeli kolem rakve a pokládali svíčky a květiny. Většinou šlo o bílé a červené karafiáty.

Šanci promluvit měli jen vybraní lidé. Někteří Němcovi přátelé ho označili za absolutního vůdce opozice. „Strašlivá politická vražda, ohromná bolest, šok, strach. Opoziční hnutí nedokáže ztrátu Borise nahradit, byl to absolutní vůdce," řekl opoziční politik Vladimir Ryžkov.

Lidé se loučí s Němcovem | Foto: ČTK/AP

Projev přednesl i stálý zástupce Evropské unie v Rusku Vygaudas Ušackas: „Ztratili jsme skutečného Evropana, politika, jemuž záleželo na obyčejných lidech i na tom, co se dnes děje na Ukrajině.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh posledního rozloučení s ruským opozičním politikem Borisem Němcovem přiblížil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

U rakve promluvil také bývalý ruský premiér a spolupředseda opozičního hnutí Parnas Michail Kasjanov:

„Vzali nám Borise Němcova, byla to podlá vražda. Pomstili se mu za boj s korupcí a zvůlí.“

„Odkrýval problémy a také dobře argumentoval, proto ho mnoho lidí nemělo v lásce a stal se pro ně nepřítelem. Bylo to proto, že říkal pravdu, kterou hodně lidí nerado slyšelo,“ upozornil Kasjanov.

Lidé se loučí s Němcovem. Spolupředseda opozičního hnutí Parnas Michail Kasjanov (vpravo) | Foto: ČTK/AP

Některé zahraniční smuteční hosty ale Rusko na Němcovův pohřeb nepustilo. Například předsedu horní komory polského parlamentu Bogdana Borusewicze nebo lotyšskou europoslankyni Sandru Kalnieteovou, která měla na pohřbu zastupovat Lotyšsko a lidoveckou frakci v Evropském parlamentu. Ta se musela vrátit dokonce až z moskevského letiště Šeremetěvo.

Na pohřeb chtěl přijít také ruský právník a kritik prezidenta Putina Alexej Navalnyj. Je ale ve vězení, má uložený dvoutýdenní trest za narušování pořádku. Soud mu výkon trestu odmítl přerušit.

Pieta a pohřeb Borise Němcova. Rozloučit se s Němcovem přišly do Sacharovova střediska tisíce lidí | Foto: ČTK/AP

Pohřbu se nezúčastní ani Hanna Durycká, Němcovova přítelkyně, která v noci opustila Moskvu a odletěla do rodného Kyjeva.

Vzhledem ke svému těžkému psychickému stavu podle advokátů není schopna smuteční ceremonie absolvovat. Jako korunní svědek Němcovovy vraždy je prý nicméně ochotna se k případnému výslechu do Ruska vrátit.

Lidé se loučili s Borisem Němcovem | Foto: ČTK/AP

Němcova v noci na sobotu nedaleko Kremlu zastřelil čtyřmi ranami z pistole neznámý pachatel. Policie zatím nemá žádnou vyšetřovací verzi.

Vrahy mohli být jak navrátilci z války v Donbasu, se kterou Němcov nesouhlasil, tak pravicoví radikálové. Vůdci opozice říkají, že to mohla být vražda na objednávku Kremlu.

Lidé se loučí s Němcovem. Velvyslanec USA John Tefft | Foto: ČTK/AP

Pavel Novák, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme