Saakašvili dostal ukrajinské občanství a stal se gubernátorem Oděské oblasti

Ukrajinský prezident Petro Porošenko jmenoval bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho gubernátorem strategicky důležité Oděské oblasti. Saakašvili krátce předtím dostal od prezidenta ukrajinské občanství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili | Foto: CC BY-NC-ND 2.0, World Bank Photo Collection

Michail Saakašvili v úvodní řeči jako nový gubernátor Oděské oblasti promluvil ukrajinsky, ačkoli doteď se vyjadřoval pouze rusky. Prohlásil, že jeho hlavním úkolem je sjednotit obyvatele oděského regionu bez ohledu na to, jakou řečí mluví, a překonat konflikty z minulosti.

Právě v Oděse došlo před rokem k tragédii, kdy při srážkách mezi proruskými a proukrajinskými aktivisty zahynuly čtyři desítky lidí při požáru Paláce odborů. Od té doby v Oděse často útočí teroristé.

Saakašvili slíbil, že situaci uklidní a do černomořského přístavu přivede zahraniční investory i turisty. Oděsa se má podle jeho vize stát celosvětovým zázrakem.

Dosavadní šéf oděské oblastní státní administrativy Igor Palica patřil k lidem oligarchy Igora Kolomojského, který se dostal do konfliktu s prezidentem Porošenkem. Ten ho odvolal z funkce gubernátora Dněpropetrovské oblasti.

Proti jmenování Saakašviliho vystoupili ukrajinští radikálové, kteří se domnívají, že významné funkce by měli zastávat Ukrajinci.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme