Samé kuriozity, málo sestřihů zápasů. BBC schytala kritiku za zpravodajství z Wimbledonu

Více než stovka stížností přišla od začátku Wimbledonu na tenisové zpravodajství BBC, a to konkrétně na večerní sestřih zápasů. Diváci měli pocit, že se tam probírají módní výstřelky a kuriozity, a nikoli to, proč si pořad zapnuli, tedy tenisové zápasy. Vznikla dokonce petice žádající výměnu moderátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diváci na Wimbledonu

Diváci na Wimbledonu | Zdroj: Reuters

Diváky rozzuřilo, že se pořad Wimbledon 2day změnil v jakousi zábavní show, kde sice bylo hodně smíchu, hodně zábavy, diskutovalo se o vousech tenistů, ale bylo tam pramálo sestřihů zápasů a odborných analýz.

V podstatě se po většinu času moderátorka Clare Baldingová nikoli ve studiu BBC, nýbrž v nablýskaném Gatsby klubu bavila s řadovými diváky, kteří stáli na druhé straně barového pultu, což diákům připadalo dost divné a bylo to také předmětem stížností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč diváci zkritizovali BBC za zpravodajství z Wimbledonu, vysvětluje londýnský zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Dokonce i bývalý slavný americký tenista John McEnroe, jedna z hlavních postav komentátorského týmu BBC, označil dění v pořadu za bizarní. Jen během prvních pár hodin po prvním hracím dnu dostala BBC 78 oficiálních stížností.

Večerní sestřih zápasů z Wimbledonu byla dlouhodobě doména moderátora Johna Inverdalea. Jenže tento rozhlasový a televizní komentátor měl v minulosti potíže kvůli volbě některých nevhodných slov a poznámkám o „oplácaných tenistkách“, které části publika připadaly sexistické.

Plíživý návrat k původnímu formátu

V roce 2013 pohár trpělivosti přetekl, kdy Inverdale o pozdější vítězce, Francouzce Bartoliové prohlásil, že „neví, zda jí tatínek ve 12, 13 letech řekl, že z ní těžko někdy bude dlouhonohá fešanda typu Šarapovové.“

Moderátorka Clare Baldingová (vpravo) | Foto: Reuters

Na to si stěžovaly stovky lidí, dopis poslala vedení BBC dokonce ministryně kultury. Před vyhazovem Inverdalea zachránily jen jeho schopnosti a popularita, ale každopádně ho šéfové degradovali na pozici řadového komentátora Wimbledonu a moderaci večerní show svěřili Baldingové.

V průzkumu Radio Times se ale minulý týden 95 procent dotázaných vyslovilo pro Inverdaleův návrat.

BBC formát večerního pořadu o Wimbledonu nakonec pod tlakem změnila. Zatímco v pondělí měl sestřih všech zápasů 20 minut, v pátek večer už show obsahovala 24minutový souhrn jen ze zápasu Angličanky Watsonové se Serenou Williamsovou. Bujaří diváci ve Wimbledon 2day se odsouvali do pozadí, až nakonec zmizeli úplně, takže se pořad plíživě vrátil k podobě, kterou diváci znali z minulých let.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme