Sasko dál povede strana Merkelové, ve volbách uspěli také euroskeptici

Německá euroskeptická strana poprvé úspěšně vstupuje do německé politiky. V Sasku se po zemských volbách dostala do tamního sněmu. Jasným vítězem voleb se stala strana Angely Merkelové CDU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jasným vítězem voleb v Sasku se stala strana Angely Merkelové CDU

Jasným vítězem voleb v Sasku se stala strana Angely Merkelové CDU | Zdroj: Reuters

Už při prvních prognózách euroskeptici oslavovali. S přibližně deseti procenty mají lavice v parlamentu v Drážďanech jisté.

Jejich strana Alternativa pro Německo vznikla před půldruhým rokem, málem se dostala do Bundestagu.

"Je to neuvěřitelné, čeho jsme dosáhli," řekla během volební noci lídryně strany Frauke Petryová. Alternativa pro Německo usiluje o vystoupení Německa z eurozóny.

Podle zemské volební komise získala vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) 39,4 procenta hlasů. Na druhém místě skončila postkomunistická Levice s 18,9 procenta hlasů. Třetí nejsilnější stranou v saském zemském sněmu bude sociální demokracie (SPD), kterou volilo 12,4 procenta voličů.

Euroskeptická Alternativa pro Německo po zisku 9,7 procenta bude mít první zástupce v některém z německých zemských sněmů. Do zemského sněmu se dostali také Zelení se ziskem 5,7 procenta hlasů.

Ze saského parlamentu po deseti letech vypadne krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD), která těsně nepřekročila potřebnou pětiprocentní hranici. Volby provázela nízká účast, přišla jen necelá polovina voličů.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme