Savčenková údajně letí z Ruska domů, prý byla vyměněna za ruské důstojníky

Ukrajinská letkyně Nadija Savčenková, která byla vězněná v Rusku, je podle zdrojů agentury Reuters na cestě na Ukrajinu. Cestuje prezidentským speciálem výměnou za osvobození dvou Rusů odsouzených do vězení na Ukrajině. Ukrajinská prezidentská kancelář oznámila, že Petro Porošenko dnes promluví k národu, čas projevu byl upřesněn na 14.15 SELČ. Savčenková má dorazit do Kyjeva údajně o půl hodiny dříve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská pilotka Naďa Savčenková před ruským soudem

Ukrajinská pilotka Naďa Savčenková před ruským soudem | Zdroj: Reuters

Podle zpráv ukrajinských médií Porošenko osobně pro Savčenkovou do ruského Rostova neletěl, jak bylo původně oznámeno.

Server Vesti napsal, že formality spojené se zahraniční cestou a ochranou hlavy státu na cizím území operativní návštěvu Rostova neumožňovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko údajně propustilo Ukrajinku Savčenkovou. K tématu mluvil na Radiožurnálu komentátor ČRo Libor Dvořák

Savčenková byla podle médií vyměněna za ruské důstojníky Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova. Údajní agenti ruské vojenské rozvědky byli zadrženi loni v květnu na východě Ukrajiny. Kyjevský soud je nedávno za „teroristickou činnost“ a podporu agresivní války odsoudil ke 14 letům vězení s konfiskací majetku.

Savčenková byla v Rusku odsouzena na 22 let za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů zabitých v Donbasu.

V červnu 2014 byla ukrajinská letkyně Naďa Savčenková zatčena v Rusku za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů u východoukrajinského Luhansku. Jako důstojnice letectva měla navést palbu ukrajinských jednotek. V důsledku toho prý 17. června 2014 zahynuli žurnalisté Igor Korneljuk a Anton Vološin. Případ se dostal až k ruskému soudu, který Savčenkovou poslal do vězení na 22 let. Ukrajinka vinu po celou dobu odmítala.

Letoun s ruskými vojáky Jerofejevem a Alexandrovem odletěl z Kyjeva do Ruska patrně ve stejné době, kdy z Rostova startovalo k cestě na Ukrajinu letadlo se Savčenkovou. Dohody o podrobnostech výměny bylo podle serveru ZN dosaženo v noci na dnešek.

Ujednání bylo podle médií bleskové, v úterý o chystané výměně nevěděla ani rodina vězněné Ukrajinky.

V Rostově na Savčenkovou podle agentury UNN čekala místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková. Po příletu na Ukrajinu by se s ní měl setkat prezident.

Jerofejev a Alexandrov adresovali ukrajinskému prezidentovi žádost o milost, které Porošenko podle agentury Reuters neprodleně vyhověl. Zda požádala o milost i Savčenková, či zda byla propuštěna s tím, že si trest odpyká ve vlasti, není zatím známo.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme