Savčenková znovu vyhlásila hladovku. Kritizuje Kyjev a chce propuštění zajatců

Ukrajinská důstojnice a poslankyně Naděžda Savčenková bude od středy znovu držet hladovku. Chce tak protestovat proti tomu, že Kyjev nejedná s povstalci na východě Ukrajiny a nesnaží se o propuštění zajatců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naděžda Savčenková znovu vyhlásila hladovku

Naděžda Savčenková znovu vyhlásila hladovku | Zdroj: Reuters

Ukrajinka Naděžda Savčenková prohlásila, že chce hladovkou přispět k rychlému propuštění zajatců zadržovaných separatisty v takzvané Doněcké a Luhanské lidové republice.

Na otázku, proč s hladovkou nezačala už v úterý, odpověděla, že už to není možné, protože ráno posnídala.

Savčenková také požaduje přímé mírové rozhovory s vůdci východoukrajinských povstalců Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým. Kyjevu nabídla, že s nimi bude vyjednávat sama.

Savčenková jako symbol protiruského odporu

Ukrajinskou důstojnici Savčenkovou zatkli v červnu 2014 v Rusku za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů u východoukrajinského Luhansku.

Nadija Savčenková | Foto: Reuters

Jako důstojnice letectva měla navést palbu ukrajinských jednotek. V důsledku toho prý 17. června 2014 zahynuli žurnalisté Igor Korneljuk a Anton Vološin.

Případ se dostal až k ruskému soudu, který Savčenkovou poslal do vězení na 22 let. Ukrajinka vinu po celou dobu odmítala.

Savčenková se letos v květnu vrátila po téměř dvou letech věznění na Ukrajinu. Kyjev ji vyměnil s Moskvou za dva Rusy odsouzené na Ukrajině, Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme