Šéf labouristů Corbyn seděl ve vlaku na zemi a stěžoval si. Jenže kolem byly prázdné sedačky

Od mediálních poradců předsedy Labour Party Jeremyho Corbyna to byl původně chytrý plán. Zachytit politika, jak sedí v přeplněném vlaku na zemi, a ukázat, jak se Corbyna týkají každodenní problémy Britů. Jenže to by ten vlak musel být skutečně přeplněný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn

Vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn | Zdroj: Reuters

O co v celé aféře, které se začalo říkat „Traingate“ vlastně jde?

Na začátku byla snaha ukázat Jeremyho Corbyna, který ve volbách obhajuje post předsedy Labour Party proti vyzyvateli Owenu Smithovi, coby politika blízkého obyčejným lidem. A tak Corbynův tým zachytil na kameru svého šéfa, jak ve vlaku Londýn – Newcastle z nouze o místa sedí na zemi a stěžuje si.

Lamentuje nad tím, že tohle je problém, jemuž cestující a lidé dojíždějící do práce čelí každý den - beznadějně přeplněné vlakové spoje, kde je navíc astronomické jízdné.

Šéf Labour Party se na závěr provokativně ptá, jestli to všechno není důvod k opětovnému znárodnění železnic.

Bylo to jinak

V úterý se (možná i kvůli doušce o znárodnění) ozval provozovatel trati, společnost Virgin Trains miliardáře Richarda Bransona, a ukázala záběry z průmyslové kamery, kterak Jeremy Corbyn před natočením videa kráčí kolem prázdných sedaček, které nebyly zarezervovány.

Corbynův tým se tak ocitl v komunikační defenzivě a vypadá to, jakoby chtěl natočit video neodpovídající realitě.

Zatím poslední informace v téhle „přestřelce“ říká, že si Corbyn nemohl sednout vedle své manželky, že personál posléze tu situaci vyřešil, a že na zemi sedělo i dost dalších osob.

A co Brexit?

Corbynův soupeř Owen Smith situace patřičně využil ve svůj prospěch. Zaútočil ale ještě jednou „zbraní velkého kalibru“, ta se týká Brexitu.

Smithovi vadí, že Labour Party jakoby dávala ruce pryč od dění po unijním referendu, z jehož výsledku mimochodem většina poslanců strany spoluvinní vlastního předsedu Corbyna.

Owen Smith navrhuje, aby labouristé po premiérce Mayové žádali buď vypsání referenda o výsledcích jednání o nové podobě vztahů s EU, nebo aby výsledek těchto jednání stvrdily parlamentní volby.

Pokud by s tím Theresa Mayová nesouhlasila, Labour Party by se podle Smithe měla pokusit zablokovat aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o zániku britského členství v EU.

Jeremy Corbyn | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme