Šéf Volkswagenu Winterkorn odstoupil kvůli skandálu s emisemi z funkce

Martin Winterkorn končí v čele automobilového koncernu Volkswagen. Rezignaci oznámil po jednání předsednictva dozorčí rady, a převzal tak zodpovědnost za skandál kolem manipulací s emisemi u naftových vozů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf koncernu Vollkswagen Martin Winterkorn oznámil rezignaci

Šéf koncernu Vollkswagen Martin Winterkorn oznámil rezignaci | Zdroj: Reuters

„Volkswagen potřebuje nový začátek, i personální," uvedl 68letý Winterkorn, který ještě včera odmítal rezignovat a mluvčí koncernu označoval spekulace o jeho odchodu jako „blbost".

Jenže události spojené s aférou se vyvíjejí překotně a skandál s emisemi se rozšiřuje do dalších zemí. Pozice Winterkorna v čele koncernu, jehož součástí je i česká Škoda Auto, byla přitom podle expertů už včera těžko udržitelná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aféře okolo Volkswagenu a rezignaci šéfa koncernu mluvil Vratislav Kulhánek, bývalý předseda představenstva Škoda Auto, dnes jednatel firmy Industrial Advisors

„Jsem šokován. Neuvědomuji si, že bych se čehokoliv dopustil, ale odcházím, abych umožnil nový start naší společnosti,“ uvedl Martin Winterkorn.

„Myslím si, že z jeho strany to bylo velmi korektní. Za určitého mimořádného vypětí a možná i poškození jména firmy by jeho pozice mohla být udržitelná, ale pan Winterkorn reagoval tak, jak se sluší,“ říká Vratislav Kulhánek, bývalý předseda představenstva Škoda Auto, dnes jednatel firmy Industrial Advisors.

Německá automobilka musela tento týden přiznat, že do řady koncernových vozů instalovala software, který emisní testy záměrně oklamal. V USA, kde se na podvod přišlo, za to může dostat pokutu až 18 miliard dolarů. Akcie Volkswagenu od pondělí ztratily více než třetinu své hodnoty.

Winterkorn prý o instalaci klamavého softwaru nevěděl

Zatím se stále neví, kdo za montáž manipulativního softwaru do aut Volkswagenu zodpovídá. Šéf koncernu Winterkorn o tom ale prý nevěděl, řekl na tiskové konferenci předseda grémia Volkswagenu Berthold Huber.

„Neměl o tom ani tušení. Proto si zaslouží uznání, že vyvodil tak přísné důsledky vůči sobě samému,“ uvedl Huber a dodal, že o možném nástupci Martina Winterkorna bude vedení koncernu informovat v pátek.

Dozorčí rada považovala Winterkorna za úspěšného manažera, za jehož vedení koncern expandoval. V čele Volkswagenu stál od roku 2007, nynější smlouva mu měla vypršet na konci příštího roku.

Celá aféra Volkswagenu je pro Kulhánka nepochopitelná: „Tím spíš, že znám standardy, postupy a serióznost a vnitřní strukturu Volkswagenu. Pořád mi to nejde dost dobře na mozek, jak se tohle mohlo stát. A bylo-li to úmyslné.“

Kulhánek si nicméně nemyslí, že by aféra nějak fatálně poškodila český, potažmo evropský automobilový průmysl.

Německo nařídilo kontrolu vozů VW kvůli skandálu s emisemi | Foto: ČTK

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme