Seismolog: V této oblasti Itálie dochází k takto silným zemětřesením zhruba jednou za 10 let

Střední Itálii zasáhlo v časných ranních hodinách zemětřesení o síle 6,2 stupně. V této oblasti Itálie dochází k takto silným zemětřesením zhruba jednou za 10 let. Podobně silné otřesy byly v roce 2009 ve městě Aquila. Ve vysílání Českého rozhlasu to řekl seismolog Aleš Špičák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři prohledávají sutiny ve městě Arquata del Tronto ve střední Itálii

Záchranáři prohledávají sutiny ve městě Arquata del Tronto ve střední Itálii | Zdroj: ČTK

Zemětřesení ve střední Itálii mělo sílu 6,2 stupně. Byly to tedy silné otřesy?

Takové zemětřesení se bezesporu řadí mezi ty silné. V této oblasti Itálie dochází k takto silným zemětřesením zhruba tak desetkrát za 100 let, tedy asi jednou za 10 let.

Podobně silné bylo v roce 2009 zemětřesení ve městě Aquila, která leží asi šedesát nebo sedmdesát kilometrů jižně od epicentra dnešního zemětřesení. V asi stejné vzdálenosti směrem na sever je Assisi, které postihla série zemětřesení v roce 1997. Byla sice o něco slabší, ale škody tam byly také velké.

Ohnisko zemětřesení nebylo hluboko, jen asi 10 kilometrů pod povrchem. Jak ovlivňuje hloubka následky zemětřesení?

Přehrát

00:00 / 00:00

V této oblasti Itálie dochází k takto silným zemětřesením zhruba jednou za 10 let, popisuje seismolog Aleš Špičák

Hloubka je ovlivňuje zásadním způsobem. Zemětřesení v Apeninách bývají velmi mělká, jen několik kilometrů pod zemským povrchem. Následky jsou potom vážné, protože je to oblast, kde jsou budovy velmi staré a většina z nich na zemětřesení není konstruována.

Těžko ale teď říct, jaké budou konkrétní důsledky. Záleží na tom, jak blízko těch zlomových struktur jednotlivé obce jsou. Odhad americké geologické služby na případný počet obětí po dnešním zemětřesení, který vychází z hustoty osídlení, kvality staveb a promítá se do něj hloubka a síla zemětřesení, se pohybuje mezi deseti a tisícem obětí. Věřme, že to bude u té spodní hranice.

Mohlo by se zemětřesení v nejbližších hodinách v Itálii opakovat?

Dotřesy určitě budou probíhat. Už k nim této oblasti došlo, dokonce jsou všechny zaznamenány seismickými stanicemi v České republice. Do této chvíle došlo k sedmi dalším otřesům zhruba kolem 4,5 stupně. To je síla, která není nijak fatální, ale může ještě přispět k nějakým problémům. Přesná předpověď se ale nedá vyslovit.

ONLINE: Itálii zasáhlo zemětřesení. Zničilo řadu domů, přes 70 lidí zahynulo

Číst článek

Itálii zasáhlo zemětřesení. Epicentrum leželo jihovýchodně od města Perugia, jedním ze zasažených měst je také Amatrice | Foto: Reuters

Zemětřesení v Itálii. Českých turistů se otřesy podle prvních informací nedotkly

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme