Senioři ze soukromých domovů po celém světě mohou díky výměnným pobytům levně cestovat

Ze Slovinska se šíří do celého světa nový typ turistiky pro seniory. Síť LinkedAge propojuje geriatrická zařízení a umožňuje důchodcům, aby cestovali s minimálními náklady. Funguje to podobně jako výměnný studentský program Erasmus, jenom cílová skupina je o dvě generace starší. Například senior ze Španělska si na čas vymění pokoj v domově důchodců s vrstevnicí z Německa. Oba přitom mají garanci potřebné zdravotní péče. Slovinský projekt chce proniknout i do Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domov seniorů ve Zdicích

Domov seniorů ve Zdicích | Foto: Petr Kološ

Miquel Ribas obyčejně žije v domově důchodců nedaleko Barcelony. Je mu 82 let, ale z nových věcí nemá strach. Právě proto v létě vyrazil do Alp, do Slovinska.

Miquel si vyměnil pokoj s paní Jožicou, do té doby obyčejnou obyvatelkou domova pro seniory ve slovinské Topolšici. Byla to vůbec první mezinárodní výměna v rámci sítě LinkedAge.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu LinkedAge pro důchodce ze soukromých geriatrických zařízení informoval redaktor Vojtěch Berger

Média věnovala téhle cestě velkou pozornost. Miquel se na to skvěle hodil, temperamentní španělský senior měl v očích dětské nadšení jako by jel zamlada na letní tábor. A Slovinka Jožica zas reprezentovala zemi, kde celý projekt LinkedAge vzniknul. Jedním z autorů původní myšlenky je Tomaž Lorenzetti.

Možnost cestovat prostřednictvím nového projektu přináší podle něj seniorům větší aktivitu, větší nezávislost a zvýšení kvality života.

LinkedAge je jakási kombinace klasických internetových rezervačních systémů, přes které si rezervujeme hotely při vnitrostátních i zahraničních cestách, a zároveň známého výměnného programu pro studenty Erasmus. Jenom namísto studentů v tomhle případě cestují důchodci.

Hlavní výhodou jsou nízké náklady, kromě administrativního poplatku 60 eur senioři cestují prakticky jen za cenu letenky, kterou si platí sami. Navíc mají garanci, že v cílové destinaci, tedy v tamním zařízení pro seniory, dostanou stejný servis, jaký měli doma, a to třeba včetně předepsané zdravotní péče nebo diety.

Počítačový kurz pro seniory v Českém Brodě: Seniorům pomáhají se základy práce na počítači v rámci praxe také studenti | Foto: Michal Trnka

Síť LinkedAge ale nemá pouze tenhle sociální rozměr - je to i perspektivní byznys. Autoři projektu vycházejí z vize takzvané silver economics, stříbrné ekonomiky, tedy služeb a zboží orientovaných právě na seniory.

Jejich význam dlouhodobě roste s tím, jak se v populaci zvyšuje podíl seniorů, kteří jsou sice ve vysokém věku, ale často relativně zdraví, a tedy zajímaví třeba pro podnikatele v turismu. Slovinská společnost míří i do Česka.

„Máme asi 10 vyhlédnutých zařízení pro seniory po celé České republice, která vyhovují našim kritériím. Začneme je vyhodnocovat do několika dnů,“ potvrzuje Rok Kržišnik z LinkedAge.

Na webových stránkách se dají najít i dražší nabídky pobytů v luxusnějších geriatrických centrech, od Mexika po Turecko. Za ně už si klienti připlatí, pořád jde ale o cenově výhodné ubytování spojené s lékařskou péčí.

Platí v zásadě jen jedno omezení. Výměna funguje jen mezi privátními domovy seniorů. Těm, které jsou placené z veřejných peněz, podle LinkedAge v účasti brání platné zákony.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme