Separatisté na Ukrajině prý stahují těžkou techniku, Kyjev hlásí střety na frontě

Proruští separatisté na východní Ukrajině oznámili, že v souladu s minskými mírovými dohodami začali stahovat těžkou vojenskou techniku ze zóny konfliktu. Ukrajinská strana kvůli pokračujícím útokům separatistů se stahováním ještě nezačala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Separatisté Doněcké lidové republiky ve městě Debalcevo

Separatisté Doněcké lidové republiky ve městě Debalcevo | Zdroj: Reuters

Armády Doněcké a Luhanské lidové republiky zatím odvezly asi sto těžkých děl a raket.

„Stahujeme 96 kusů - mezi prvními to byly samohybné houfnice MSTA a houfnice D-30. Stahujeme je ze dvou pozic v Doněcku, z Debalceva na severu a Telmanova na jihu,“ oznámil Eduard Basurin z povstaleckého ministerstva obrany.

Záběry přesun těžké techniky potvrdily, Basurin ale neupřesnil, kam povstalci zbraně vezou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stahování těžkých zbraní ze zóny konfliktu na východě Ukrajiny informuje redaktor Zdeněk Novák

Předák doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko ironicky poděkoval ukrajinskému prezidentovi za zbraně, které Ukrajinci nechali v Debalcevu, odkud se minulý týden stáhli:

„Za pět dní bojů v debalcevském kotli jsme ukořistili asi 170 tanků. Většina z nich je provozuschopná nebo vyžaduje menší opravy. Získali jsme kolem 50 děl, nepočítaně minometů a munici doteď vyvážíme po vagónech. Naším hlavním spojencem je proto prezident Porošenko a generální štáb ukrajinských sil.“

Ukrajinská armáda zatím se stahováním vlastních zbraní nezačala. Ukrajina totiž tvrdí, že separatisté stále ostřelují armádní pozice. Ti to ale popírají. Naopak sami hlásí 10 incidentů v okolí Doněcku.

Ukrajina stíhá policejní střelce z Majdanu. Obviněni jsou ze série trestných činů

Číst článek

Kyjev tvrdí, že povstalci se kromě ostřelování vládních pozic připravují na útok na strategicky důležité město Mariupol. Při policejním zásahu u města policisté objevili auto, které do oblasti přiváželo vojenský materiál. Při následné přestřelce údajně zemřel jeden policista a nejméně jeden podezřelý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Doněcku popsal na Radiožurnálu koordinátor humanitární pomoci Člověka v tísni Tomáš Vlach

"V autě jsme našli značné množství speciálních výbušnin, zjevně na odpálení železničních kolejí nebo úřadů. Bylo tam i další vybavení k těmto výbušninám, jako potřebné kabely. Jeden ze zastřelených měl dokonce tyto kabely omotané kolem těla,“ řekl o incidentu ministr vnitra Arsen Avakov.

Hlavní ideolog ruské expanze Alexandr Dugin otevřeně napsal, že cílem je koridor přes Mariuopol a Melitopol na Krym a rozšíření takzvaného Novoruska.

Na stahování těžké techniky mají dohlížet pozorovatelé OBSE. Její generální tajemník Lamberto Zannier novinářům řekl, že příměří, které má platit od 15. února na východě Ukrajiny, výrazně snížilo intenzitu bojů, nicméně nadále dochází k přestřelkám.

Minskou dohodu ale považuje za nejlepší šanci k ukončení konfliktu, který si od dubna vyžádal více než 5300 mrtvých. O situaci dnes v Paříži jednají ministři zahraničí Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny.

Putin označil otevřenou válku Ruska s Ukrajinou za 'katastrofický scénář'

Číst článek

Martin Dorazín, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme