Šestidenní cyklistické závody v Berlíně lákají tisíce diváků. Už 104 let

Berlíňané milují halovou cyklistiku. Během tradičních šestidenních závodů se berlínský velodrom naplní až po střechu diváky. Chodí se dívat na špičkové závodníky, kteří denně najezdí na dřevěné dráze více než sto kilometrů. A navíc se tam chodí bavit, protože „berlínská šestidenní“ je také ohromnou show, která má více než stoletou tradici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínské šestidenní závody přilákaly na deset tisíc lidí

Berlínské šestidenní závody přilákaly na deset tisíc lidí | Foto: Pavel Polák

Na tribunách sedí na deset tisíc lidí, někteří stojí i uprostřed dráhy. Všude voní bratwursty a rozlévá se pivo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na berlínském velodromu natáčel zpravodaj Pavel Polák

„Jsou to jedny z nejstarších šestidenních, jezdí se už více než sto let. Lidi tady šestidenním a cyklistice velmi rozumí, ta atmosféra deseti tisíc lidí je nepřekonatelná,“ říká bývalý profesionální cyklista Michal Moureček, který v Berlíně sám několik šestidenních odjezdil.

Bělovlasý Hayo drží v ruce třetinku piva. Ani neví, kolikrát na šestidenní byl – víc než třicetkrát určitě. „Je tady prostě zábava,“ směje se.

Na berlínskou šestidenní dorazil i legendární Didi Senft, který nechybí snad na žádných velkých cyklistických závodech po celém světě | Foto: Pavel Polák

A je tady také dnes už legendární Didi Senft, který se obléká do červených elasťáků, na hlavě má čertovské rohy a v ruce drží trojzubec.

Říká si čert a nechybí na žádných velkých cyklistických závodech po celém světě. Koneckonců do berlínské haly to má jen hodinu a půl autem.

Mezi dvoučlennými týmy závodníků jsou i čeští vicemistři světa – Martin Bláha a Vojtěch Hačecký. „Je to především show. Ani na světový pohár se nepřijde podívat tolik diváků jako sem,“ vysvětlují.

Berlíňané se chodí dívat na špičkové závodníky, kteří denně najezdí na dřevěné dráze více než sto kilometrů | Foto: Pavel Polák

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme