Silné bouřky v Německu a Polsku zkomplikovaly dopravu, vítr lámal stromy

V noci na dnešek se Německem a Polskem přehnaly silné bouřky, které do Evropy přinesla ze západu tlaková níže. Po tropických vedrech tak přichází na několik dnů ochlazení. Vítr lámal na jihu a východě Německa stromy a na mnoha místech ochromil dopravu. V Polsku zahynul jeden člověk. Na některých místech nejezdily vlaky, neprůjezdné byly i silnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

déšť - bouřka

déšť - bouřka | Foto: Fotobanka stock.xchng

V Dolním Sasku padaly na silnice během větrné bouře stromy, na dálnici A7 bouralo několik aut.

V Bádensku-Würtenbersku museli kvůli popadaným stromům dálnici dokonce uzavřít. Prudký vítr také povalil několik stožárů vysokého napětí, stovky domácnostní proto zůstaly bez proudu.

Berlínské letiště v Schönefeldu muselo kvůli bouřkám krátce zastavit provoz. Německé dráhy hlásí jen drobné komplikace na vedlejších tratích, které způsobily zpoždění.

Silné deště doprovázené kroupami velikými jako lidská pěst zaplavily četné ulice v okrese Weinheim. Na místě zasahovalo na 400 hasičů.

Nejhůř zasáhly bouře spolkovou zemi Porýní-Westfálsko. Větrná bouře se prohnala obcí Framersheim a poničila podle odhadů střechy 70 až 100 domů. Dva domy jsou určené k demolici. Škody se odhadují až na 10 milionů eur.

Varování německé meteorologické služby, že se mohou ojediněle utvořit i tornáda, se nakonec nenaplnilo.

Do Česka dorazily bouřky s kroupami, ve Varech silný vítr utrhl několik stanů

Číst článek

Prudké bouře způsobily velké škody i v Polsku. V automobilu, na který spadl strom, zahynul jeden člověk. Bez proudu zůstalo na 40 tisíc domácností a mnozí lidé se ráno nedostali do práce.

Na některých úsecích nejezdily vlaky a kvůli popadaným stromům byly neprůjezdné i silnice. Hasiči v polském Slezsku vyjížděli ke stovkám případů poškozených domů a zatopených sklepů.

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme