Silné otřesy se v Itálii ještě mohou vrátit, varuje seismolog

Počet mrtvých po zemětřesení ve střední Itálii stoupl na nejméně 120, podle premiéra Mattea Renziho navíc bilance ještě není konečná. Záchranáři se snaží ze sutin vyprošťovat další přeživší. Petr Špaček, seismolog Ústavu fyziky země Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity v Brně, ale upozorňuje, že otřesy se ještě mohou opakovat, a to i stejně silné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Itálii postihlo zemětřesení. Jedním ze zasažených měst je také Amatrice

Itálii postihlo zemětřesení. Jedním ze zasažených měst je také Amatrice | Zdroj: ČTK

Jaké jsou příčiny středečních otřesů a proč byly právě v této oblasti tak intenzivní?
Příčiny takto silných zemětřesení jsou většinou podobné. Je to desková tektonika, pohyby zemských litosférických desek, což je pevná část zemského tělesa, kterými se kompenzuje jeho chladnutí. V oblasti, kde vzniklo dnešní (středeční) zemětřesení, ve středních Apeninách, je hranice jedné z menších litosférických desek, my tomu říkáme mikrodesky, které existují mezi Afrikou a Evropou a přibližují se k sobě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co silné zemětřesení v Itálii způsobilo a jak často k podobným tragédiím dochází, se Petra Špačka, seismologa z Masarykovy univerzity, ptal Vladimír Kroc

Jak často takový jev, tedy pohyb zemských ker, na našem kontinentu nastává?
To je geograficky velmi rozdílné. Například v Řecku nebo Itálii jsou zemětřesení v podstatě každodenní záležitostí, i když ne tak silná. Ale i ta tam vznikají poměrně často, to znamená řádově desítky let. Naproti tomu u nás nebo v blízkých zemích, jako je Polsko, k něčemu podobnému v historii a dokonce ani v prehistorii, pokud víme, nedošlo.

Mohly na blížící se pohromu upozornit nějaké varovné signály?
To je ten problém, který seismologové řeší. Bohužel žádné jasné, spolehlivé prekurzory většinou neexistují. Když se podíváme na katalogy zemětřesení z oblasti, kde potom v noci přišlo, nevidíme ani jediný seismický jev s magnitudem větším než dva nebo tři. To znamená, že lidé ani přístroje pravděpodobně nebyli sto zaznamenat nějaké náznaky toho, co se blíží. Už vůbec bychom nebyli schopni je vyhodnotit tak, že v ten a ten moment přijde tak a tak silné zemětřesení.

Před lety zemětřesení utekla, nyní jí vzalo dceru. V Itálii umíraly celé rodiny

Číst článek

Na stejném místě, kde bylo noční zemětřesení, byly hlášeny i odpolední otřesy o síle 4,9 stupně. Jak je velká pravděpodobnost dalších, silnější otřesů?
Nedokážeme to kvantifikovat. Obecně lze říci, že po silném zemětřesení magnitudo i počet následujících zemětřesení klesá s časem. Časová závislost i maximální magnituda je ovšem poměrně chaotický systém a bohužel ani na základě toho nedokážeme říct, jestli nepřijde zemětřesení podobně velké. Když si vzpomeneme na zemětřesení v Aquile před sedmi lety, nedaleko toho dnešního, tam právě došlo k tomu, že poměrně v krátké době po sobě se opakovaly neobvykle silné otřesy. To se nestává často, ale nelze to vyloučit. Ani my proto nemůžeme říct, jak to bude od budoucna. Očekáváme ale úbytek aktivity včetně magnitud následujících jevů.

Zemětřesení v Itálii | Foto: ČTK

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme