Silný vítr na severu Německa vyvracel stromy a převracel auta

Severní Německo zasáhly silné bouřky. V městečku Bützow silný vítr převracel auta a strhával střechy. Podle místních obyvatel se městem prohnalo tornádo. Silný vítr a déšť zasáhly i další oblasti země. Podle německých úřadů vítr místy přesahoval sto kilometrů v hodině a voda zaplavila několik sklepů. V Hamburku kvůli počasí zemřel jeden člověk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči a dobrovolníci uklízejí suť v městečku Bützow

Hasiči a dobrovolníci uklízejí suť v městečku Bützow | Zdroj: ČTK

Bützowem, která má přibližně osm tisíc obyvatel, se podle místních prohnalo tornádo.

„Viděl jsem ty mraky, které byly opravdu zvláštní. Pak jsem vyšel ven a bylo to jako rána do obličeje – rána větrem a vodou. Nikdy v životě jsem nic podobného neviděl. Je to šílené. Vítr vyvrátil stovky stromů a strhal střechy. Něco takového se vám neděje každý den,“ popsal situaci jeden z obyvatel městečka Bützow.

Záběrů z města ukazují ulice zasypané střešními taškami a troskami krovů. Na obrázcích jsou vidět i převrácená auta a zlámané nebo vyvrácené stromy. Úřady vyslaly do terénu přes stovku záchranářů.

„Silný vítr odnesl několik střech. Místní kostel je částečně bez střechy a nemocnice má také poničenou střechu, takže se musela celá evakuovat,“ popisuje zpravodaj ČRo v Německu Pavel Polák.

„Když se rozhlédnu po ostatních domech, tak je vidět, jakou škodu tornádo napáchalo. Střechy jsou poničené, je vidět žebroví. Skla oken jsou u většiny domů vymlácená. V centru města stále zasahují hasiči, kteří střechy kontrolují. Ve městě jsou povalené stromy, většina cest je průjezdná,“ hlásí z místa Polák.

Podle posledních informací se nikomu nic vážného nestalo. Záchranáři mluví o 30 zraněných. Jsou to poranění od střepů a dalších předmětů. Obyvatelé, kteří přišli o střechu nad hlavou, strávili dnešní noc v místní tělocvičně.

Bouře zasáhly i další části Německa, nejvíce Hamburk. V důsledku silného větru se tam uvolnilo pět nákladních lodí. Nedaleko rybího trhu v Hamburku spadl na projíždějící auto kus střechy a řidič na místě zemřel.

Kostel ve městě Bützow po tornádu. Třetina střechy je pryč | Foto: Pavel Polák

kov, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme