Skotové nesou brexit těžce. Většina z nich si přeje v unii zůstat

Všechny volební okrsky ve Skotsku se vyslovily pro setrvání Velké Británie v Evropské unii. Referendum přesto dopadlo ve prospěch brexitu a většina Skotů z tohoto výsledku pochopitelně nemá radost. Skotská národní strana už zvažuje nový pokus o nezávislost země. S prohrou se mezitím snaží smířit i obyvatelé Edinburghu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že Skotové budou hlasovat spíše pro pokračování členství v Evropské unii

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že Skotové budou hlasovat spíše pro pokračování členství v Evropské unii | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

Zklamání, šok, zdrcující rozhodnutí, smutný den pro Skotsko – tak vnímají obyvatelé Edinburghu výsledky britského referenda.

Ze všech skotských volebních obvodů právě tam hlasovalo pro setrvání v Evropské unii nejvíc lidí, téměř tři čtvrtiny voličů. Mnozí z nich teď jen těžko hledají slova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skotové nesou brexit těžce. Situaci v Edinburghu sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Viktor Daněk

„Nechápu, jak by brexit mohl komukoliv prospět – Británii, Skotsku ani Evropě,“ kroutí hlavou počítačový inženýr Raymond.

Jediným řešením je podle něj vyhlášení skotské nezávislosti a návrat do Evropské unie. Další vypjatou kampaň už ale absolvovat nechce:

„V posledních letech si Skotsko prošlo tolika volbami, že jsem z toho už upřímně řečeno trochu unavený. Myslím, že teď už nemá smysl nikam spěchat, měli bychom se zastavit a chvíli přemýšlet.“

Druhé referendum o skotské nezávislosti je na stole, reagovala na brexit Sturgeonová

Číst článek

Podobný názor má i důchodce Michael, který se bojí především o padající britskou libru. „Doufám, že Skotsko se stane nezávislou zemí a do Evropské unie se vrátí. Myslím, že lidé sice už mají dost referend, chce to chvíli čas, ale myslím, že bychom teď měli být nezávislí. Chtěli jsme zůstat v unii,“ dodává.

"Bojím se, co bude"

Volební účast ve Skotsku dosáhla na vysokých 67 procent. Skotští zastánci setrvání v unii si ale slibovali mnohem větší zájem. Skotského referenda o nezávislosti se před dvěma lety zúčastnilo 85 procent voličů. Někteří z těch, kdo ve čtvrtek o unii nehlasovali, teď litují.

„Musím se přiznat, že jsem volit nebyla, nedokázala jsem se rozhodnout, ale teď si říkám, že jsem měla hlasovat pro setrvání v unii. Zrovna jsem to sledovala v televizi. Jsem úplně v šoku,“ svěřuje se Christie.

Vůbec si prý nedokáže představit, co všechno pro ni může brexit znamenat. Slova těžko hledá i pětadvacetiletá Lorran, která pracuje v reklamní agentuře.

„Jsem zklamaná a je mi smutno. Moje spolubydlící je Češka, hodně jsme o tom spolu mluvily. Včera jsme si ještě nedokázaly představit, že se to stane, a vidíte, stalo se. Bojím se, co bude. Libra se už propadla. Je to děsivé,“ říká se slzami v očích mladá žena.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme