Skotové v referendu rozhodují o případném odtržení od Spojeného království

Dnes se rozhoduje o budoucnosti Spojeného království. Skotové hlasují v referendu o nezávislosti. Právně závazné hlasování může znamenat vznik samostatného Skotska a kompletně přepsat politickou mapu Británie. Průzkumy těsně před hlasováním mírně favorizovaly odpůrce odtržení Skotska od Velké Británie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o skotské nezávislosti

Referendum o skotské nezávislosti | Foto: Český rozhlas

„Moc si přeju, aby se Skotsko stalo nezávislou zemí. Chci, aby vzniklo jiné, daleko spravedlivější Skotsko. Chci zemi, kde propast mezi bohatými a chudými bude daleko menší, kde nebudou jaderné střely Trident a která se nebude účastnit nelegálních válečných konfliktů. Přeju si úplně jiný model Skotska.“

To jsou slova ženy, jež odvolila po osmé hodině ráno mezi prvními v centru Edinburghu. Volička, která hlasovala pro nezávislost Skotska, považuje za přirozené, že se kampaň před referendem stala v posledních 14 dnech emotivní. Věří, že se rány mezi přívrženci obou znesvářených táborů rychle zahojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skotové hlasují v referendu o nezávislosti. Dění komentují zpravodaj ČRo Jiří Hošek a Tereza McLaughlin, Češka žijící řadu let ve Skotsku

„Když si uvědomíme, o jak důležité hlasování se jedná a co se děje v jiných zemích, které usilují o nezávislost, měli jsme tady ve Skotsku neskutečně klidnou kampaň. A že tu a tam přiletělo nějaké vejce, to je pořád nic ve srovnání s jinými státy. Kampaň nepostrádala humor a vzájemný respekt, ale o tom se v médiích moc nemluvilo, protože to není ten správný příběh,“ říká.

Rozhodne prostá většina hlasů

„Je to vůbec největší rozhodnutí, které ve Skotsku za našich životů přijímáme. Jestliže se rozhodneme opustit Spojené království, už není cesty zpátky. To nejsou volby, kde po čase můžete změnit názor, když se věci nevyvíjejí tím správným směrem,“ varoval dopředu voliče Alistair Darling, vůdce unionistické kampaně Better Together.

„Podepsali jsme s britským premiérem edinburghskou dohodu, která říká, že referendum rozhodne prostá většina hlasů a že obě strany budou výsledek hlasování respektovat,“ připomněl na BBC skotský první ministr Alex Salmond.

Šéf londýnské vlády David Cameron před referendem zopakoval, že v případě vítězství separatistů nehodlá rezignovat.

Skotsko by v případě osamostatnění muselo řešit otázku měny, státního dluhu i armády

Číst článek

„Nenechte se nikým napálit a nemyslete si, že hlas pro skotskou nezávislost je pozitivní vizí. Ano samostatnému státu znamená rozdělení lidí a zavírání dveří. Je to něco, co z vašich přátel a členů rodiny udělá cizince,“ apeloval naposledy na skotské voliče David Cameron.

Referendum je právně závazné, o výsledku rozhodne prostá většina hlasů na té či oné straně, není stanovena minimální volební účast. Hlasovat smějí občané Spojeného království, kteří ve Skotsku trvale žijí, stejně jako občané Evropské unie a Britského společenství. Hlasovat mohou osoby, kterým je dnes minimálně 16 let. Všichni odpovídají ano/ne na jedinou otázku: Mělo by být Skotsko nezávislou zemí?

Britský premiér se dlouho držel stranou kampaně před referendem, ale s vidinou možného triumfu separatistů svůj přístup těsně před hlasováním změnil.

Zastáncům skotské nezávislosti se na poslední chvíli dostalo velké nečekané podpory ze strany tenisty Andyho Murrayho.

Slavný tenista vděčí za svou kariéru jednoznačně britskému a ne skotskému tenisu. Po vítězství na londýnské olympiádě mával britskou a ne skotskou vlajkou. Během kampaně se nechal slyšet, že rád nastoupí za Skotsko třeba právě na olympijských hrách, ale že je to nepravděpodobná varianta.

Teď však na Twitteru napsal, že jeho postoj v posledních dnech naprosto posunul negativismus kampaně odpůrců nezávislosti. Murray napsal jen lakonické Let's do this! neboli Pojďme toho dosáhnout.

O případné skotské samostatnosti mohou rozhodovat už šestnáctiletí

Číst článek

Volební místnosti se zavřou ve 23 hodin českého času a výsledky mají být známé v pátek ráno. Pokud zvítězí varianta ano, má se nezávislý stát vyhlásit nejspíše v březnu 2016. Následovala by velmi komplikovaná jednání o rozdělení.

Když zvítězí varianta ne, začnou také velmi tuhá vyjednávání o to, jaké nové pravomoci by skotský parlament získal. Slíbili je před několik dny písemně představitelé tří hlavních britských politických stran.

Skotsko | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme