Skotský výrobce sladkostí odstranil z loga symbol lva. Nacionalisté vyzývají k bojkotu

Boj o nezávislost Skotska na Británii se přenesl i do potravinářského průmyslu. Někteří skotští nacionalisté vyzvali k bojkotu tamního slavného výrobce cukrovinek, firmy Tunnock's. Společnost se totiž rozhodla ze svého loga vypustit obrázek lva, což je jeden z tradičních skotských symbolů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sušenky, pečení, sladké (ilustrační foto)

Sušenky, pečení, sladké (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Tradiční výrobce sušenek, tyčinek, čokolád a dalších sladkostí patří mezi nejznámější skotské firmy.

Teď se společnost rozhodla přejmenovat svoje slavné čajové cukrovinky s čokoládovou polevou, které například nacházejí lidé na postelích ve většině ubytovacích zařízení ve Skotsku, na „britské“ a nikoli „skotské“.

Pro reklamní kampaň, která je k vidění hlavně v Anglii, pak firma ze svého loga vypustila lva ve skoku, což je jeden ze skotských národních symbolů.

Firma argumentuje snahou zvýšit prodej, ovšem věc má i další rozměr. Dvaaosmdesátiletý Boyd Tunnock, vnuk zakladatele společnosti a její současný majitel a ředitel, je dlouholetým odpůrcem skotské nezávislosti. Před skotským referendem se s několika dalšími podnikateli velmi angažoval v kampani „Better Together“, zaměřené proti odtržení Skotska od Velké Británie.

Krok se sušenkami vyvolal negativní reakce u skotských nacionalistů, kteří vyzvali k bojkotu této značky.

Podle reakcí na sociálních sítích je ohlas poměrně značný. Tunnock senior je nazýván třeba zrádcem Skotska, a to je ještě jeden z mírnějších výrazů. Na facebookové stránce, která už od skotského referenda vyzývá k bojkotu společností, které „zastrašovaly Skotsko“, teď hraje firma Tunnock’s prim.

Najde se však také hodně lidí, kteří nabádají ke klidu, nebo kteří naopak vyzývají k demonstrativnímu nákupu výrobků Tunnock’s, aby firma nebyla škodná.

Skotsko | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme