Tsipras chce jednat o odepsání části řeckých dluhů. Varufakis odstoupil, aby mu to ulehčil

Řekové řekli jasné ‚NE‘ podmínkám mezinárodních věřitelů na finanční pomoc zemi. Pro odmítnutí návrhu hlasovalo podle konečných výsledků referenda 61,31 procenta Řeků, účast byla 62,5 procenta. Zatímco vládní Syriza slaví, opozice utrpěla hořkou porážku. Šéf Nové demokracie Antonis Samaras rezignoval. Odstoupil ale i řecký ministr financí Janis Varufakis. Po otevření burz v Asii začalo euro prudce klesat. Před řeckými bankomaty se mezitím opět tvoří fronty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řečtí důchodci opět stojí fronty před bankami, aby si vyzvedli část penzí

Řečtí důchodci opět stojí fronty před bankami, aby si vyzvedli část penzí | Zdroj: Reuters

Do aténských ulic vyšly po oznámení výsledků referenda desetitisíce lidí. Tančilo se a vlály vlajky Řecka, strany Syriza a k vidění byly i komunistické symboly. Atmosféra byla podle zvláštního zpravodaje ČRo v Aténách Martina Ježka velmi bujará.

Řecký premiér Alexis Tsipras vzkázal, že Řekové slaví vítězství demokracie. Po vítězném ‚NE‘ hodlá zahájit další vyjednávání s věřitelskými institucemi, které už ale bude zahrnovat i odpis řeckých dluhů.

Řecko v referendu odmítlo podmínky eurozóny. Její lídři chystají summit

Číst článek

Tsipras v reakci na výsledky referenda Řekům slíbil, že v jednání s věřiteli nepoleví. Věří, že mu hlasování umožní lepší vyjednávací pozici v eurozóně.

„Vzhledem k náročným okolnostem z minulého týdne jste se rozhodli velmi statečně. Uvědomuji si, že mi tím nedáváte mandát k roztržce s Evropou, ale naopak souhlas s posílením naší vyjednávací pozice, abychom našli výhodné řešení,“ prohlásil.

Eurozóna zatím čeká, až jí řecká vláda navrhne další postup. Evropští politici se shodují, že Řecko po referendu nemůže počítat s mírnějšími podmínkami mezinárodní pomoci.

Ego versus politika

Řecký ministr financí Janis Varufakis nicméně oznámil, že odstupuje z funkce. Všechny tím překvapil. Na blogu uvedl, že by to premiérovi mohlo pomoci vyjednat dohodu s eurozónou. Tvrdí, že se doslechl, že na jednáních eurozóny ostatním ministrům vadila právě jeho přítomnost.

„Budu i nadále podporovat premiéra Tsiprase, nového ministra financí a naši vládu,“ uvedl řecký ministr ve svém prohlášení, ve kterém rovněž ocenil statečnost řeckých voličů.

„Slavné OXI (Ne), které dali najevo demokratům na celém světě, je jen začátek,“ dodal.

Vztahy mezi Janisem Varufakisem a jeho kolegy v euroskupině, tedy mezi ostatními ministry financí států platících eurem, měly rozhodně daleko k ideálu. Janis Varufakis je v civilním životě univerzitním profesorem a prý se tak choval i na schůzkách s ostatními ministry, kterým uděloval přednášky.

S Varufakisem prý vždy vešlo ego, které se málem nevešlo do dveří, jak poznamenal jeden z evropských ministrů. Varufakis si naopak stěžoval, že ostatní ministři nechápou složitou situaci Řecka. Spory ale neměly jen personální pozadí, je za nimi spíše rozdílná politika.

Řecká vláda již má kandidáta na jeho místo. Měl by jím být Euclid Tsakalotos, který dosud vedl vyjednávání s mezinárodními věřiteli.

Řecká centrální banka oznámila, že chce požádat Evropskou centrální banku o další nouzové finance z programu ELA. Bez nich by řecké banky nemohly fungovat.

Před bankomaty v Aténách se tvoří fronty, stále platí limit 60 eur pro výběr a také docházejí dvacetieurové bankovky, což výběry ještě ztěžuje. Lidé proto čekají, jestli Evropská centrální banka obnoví nouzové financování pro řecké banky.

Předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na výsledky referenda v Řecku svolal na úterý summit eurozóny. Volali po něm německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Podle předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze by ale s řešením měly přijít hlavně Atény.

„Doufám, že řecká vláda v nejbližších hodinách připraví konstruktivní návrhy, které umožní smysluplné vyjednávání. Jestli ne, tak pro nás začíná velmi temné a dramatické období,“ řekl.

Podle tisku je teď jedinou jistotou v Řecku nejistota. Napsal to list The Wall Street Journal. V podobném duchu o nedělním referndu v zadlužené zemi referují agentury AP a Reuters.

Na výsledek řeckého referenda už zareagoval i trh. Po otevření burz v Asii začalo euro prudce klesat. Vůči dolaru ztratilo skoro 1,4 procenta, oproti jenu dokonce dvě procenta.

Řecký ministr financí Janis Varufakis | Foto: Reuters

ČTK, ČRo, Martin Ježek, Ondřej Houska, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme