Slováci si připomínají začátek národního povstání, krajský hejtman Kotleba je proti

Oslavy výročí zahájení Slovenského národního povstání (SNP), které připadají na 29. srpen, provázejí posledních několik let politické spory. Nejvíce se proti oslavám staví Marian Kotleba, podle kterého šlo o puč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovensko oslava 70. výročí SNP

Slovensko oslava 70. výročí SNP | Foto: Filip Jandourek

SNP bylo jednou z největších ozbrojených odbojových akcí proti nacistům. Probíhalo od 29. srpna do 27. října 1944 a centrum mělo v Banské Bystrici. Tam se také odehrávají největší oslavy, kterých se každoročně účastní nejvyšší představitelé a velvyslanci z mnoha států.

Už tři roky se jich však neúčastní banskobystrický hejtman. Tím se totiž před třemi lety stal šéf krajně pravicové Lidové strany Marian Kotleba. Ten obdivuje fašistický slovenský stát z druhé světové války a říká, že účastníci povstání byli vlastizrádci a dezertéři ze slovenské armády. Loni na protest vyvěsil na budově krajského úřadu v den výročí černé vlajky a rok předtím transparent proti NATO.

„Když říká, že ti, kteří se zúčastnili povstání, jsou zrádcové, dezertéři ze slovenské armády, tak jednoduše musíte jako ředitel takové instituce zaujmout stanovisko, protože je to holý nesmysl,“ říká ředitel muzea SNP Stanislav Mičev. Proto již ani banskobystrického hejtmana na oslavy nezve. Mičev ale oceňuje zvyšující se zájem mladých Slováků o SNP. Každoročně podle něj navštíví muzeum SNP na 400 tisíc lidí.

Problémy však nemají organizátoři pouze s Kotlebou. Před dvěma roky, kdy se slavilo jubilejní 70. výročí, na které byly pozvány špičky mnoha států, odmítl přijet tehdejší polský prezident Bronislaw Komorowski. Tomu vadila účast ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. Rusko totiž už tehdy čelilo kritice za svoje kroky v konfliktu na východní Ukrajině. Polsko pak také nepovolilo letadlu s ruským ministrem let přes své území.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme