Slováci už nebudou lepit na sklo dálniční známky. Papírové viněty vymění za elektronické

Majitelé aut na Slovensku už nebudou složitě strhávat z předních skel dálniční známky. Papírové viněty nahradí od nového roku elektronické. Používat je budou i čeští řidiči, kteří příští rok pojedou na Slovensku po dálnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava, dopravní zácpa, auto, auta, kolona (ilustrační foto)

Doprava, dopravní zácpa, auto, auta, kolona (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Elektronické známky se na Slovensku začnou prodávat v polovině prosince. Řidiči si je mohou koupit na čerpacích stanicích u dálnic.

„Prodej je velmi rychlý a jednoduchý. Řidič nahlásí u pokladny na benzínce registrační značku auta, vybere si roční, měsíční nebo desetidenní známku a hned bude zaregistrován do systému,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Petr Vavrouška.

Elektronickou vinětu si ale řidiči budou moci koupit také přes internet nebo pomocí mobilní aplikace.

Na dálnicích pak budou auta sledovat kontrolní brány, které vypadají podobně jako ty mýtné. Nasnímají poznávací značku auta a porovnají ji s databází automobilů, které mají dálniční známku zaplacenou.

Systém by měl prověřit 90 procent všech vozů, které denně projedou po zpoplatněných silnicích.

„Zástupci Národní dálniční společnosti, která je správcem slovenských dálnic a rychlostních silnic, varují řidiče bez známky, že do čtyř dnů jsou schopni je najít a dát jim pokuty. To platí samozřejmě i pro české řidiče,“ upozorňuje Vavrouška.

Ceny kuponů se nezmění. Desetidenní známka bude v příštím roce stát deset eur, tedy přibližně 270 korun, třicetidenní 14 eur, přibližně 378 korun a za roční známku řidiči zaplatí 50 eur, přibližně 1351 korun.

Petr Vavrouška, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme