Slovenská média i umělci kritizují vládní bojkot tamního Denníku N

Slovenský premiér Robert Fico vyhlásil bojkot celostátnímu Denníku N. Celá vláda se rozhodla, že nebude žádným způsobem komunikovat s novináři tohoto listu. Slovenská mediální scéna se ale postavila za Denník N.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico volby prohrál

Robert Fico volby prohrál | Zdroj: Reuters

Premiér Robert Fico nařídil členům vlády, aby Denník N ignorovali. Jak napsal Úřad vlády v oficiálním prohlášení, které rozeslal všem médiím, důvodem je dlouhodobé tendenční informování o práci vlády ze strany listu.

To pak mělo vyvrcholit minulý týden, kdy Denník N nabídl čtenářům samolepky, které karikují slovenského premiéra. Podle kabinetu se tak deník přidal k opozičním politickým subjektům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlně solidarity slovenských médií s Denníkem N proti bojkotu mluvil tamní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný ale Českému rozhlasu řekl, že toto rozhodnutí považuje za absurdní, špatné a dokonce protizákonné.

Podle něho mají veřejní činitelé informovat média a nedělat mezi nimi rozdíl - s kým budou a nebudou mluvit.

Autorem zmíněných samolepek je známý karikaturista Martin Šútovec, který na nich slovenského premiéra ztvárnil jako utíkajícího lupiče s pytlem peněz a volajícího: „Chyťte zloděje!“

Slovenská vláda bude bojkotovat celostátní Denník N

Číst článek

Šútovec už měl jednou s Robertem Ficem soudní spor za karikaturu, na kterého premiéra zobrazil bez páteře.

Většina slovenských ministerstev bojkot respektuje a na zaslané dotazy Denníku N neodpovídá. Samotný Fico na tiskových konferencích otázky listu ignoruje.

Podobná situace byla před několika lety u bývalého premiéra Mečiara, který několik měsíců nereagoval na otázky některých médií.

Současný bojkot Denníku N ze strany vlády kritizují mnohá slovenská média. Vlnu solidaritu s deníkem N podpořili například i umělci Slovenského národního divadla.

Petr Vavrouška, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme