Slovenská opozice protestovala před domem premiéra Fica. Požadovala odvolání ministra vnitra

Slovenská opozice svolala demonstraci před dům premiéra Roberta Fica v centru Bratislavy. Požadovala na ní odvolání ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Na akci pojmenovanou Protest proti zlodějům v politice přišlo několik tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Zdroj: Reuters

Ministr vnitra Robert Kaliňák čelí už více jak týden enormnímu tlaku na odvolání. Opozici vadí jeho spojení s kontroverzním podnikatelem Ladislavem Bašternákem, který je podezřelý z daňových podvodů. Ministr Kaliňák měl od Bašternáka v minulosti koupit podíl v jedné obchodní firmě.

Podnikatel Bašternák v současnosti pronajímá byt premiérovi Robertu Ficovi v komplexu Bonaparte, před kterým demonstrace probíhá. Celý komplex několika velkých bytů stojí nedaleko bratislavského hradu a slovenského parlamentu.

Opozice Ficovi vyčítá, že bydlí v pronájmu bytu od podnikatele, který je podezřelý z trestné činnosti a kterého už prošetřuje finanční policie.

Premiér se ale podle vlastních slov zatím stěhovat nehodlá. Pokud se však prokáží Bašternákova obvinění, je rozhodnutý nájem ukončit. Zároveň prohlásil, že ministru vnitra Robertu Kaliňákovi věří a odvolávat ho nebude.

Kauzu také doprovází trestní čin zveřejnění bankovního tajemství, kterého se dopustil asistent jednoho z poslanců opozice, když zveřejnil pohyby na účtu ministra vnitra. Samotný Kaliňák přitom v minulosti investici do zmiňované soukromé firmy neuváděl v majetkovém přiznání.

Protestující před komplexem Bonaparte chodili v tričkách s nápisem Fico chrání zloděje. Trička také na místě rozdávali.

Na demonstraci se sešlo několik tisíců lidí, na které dohlíželi odhadem stovky policistů. Nedošlo k žádnému incidentu.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme