Slovenská policie a tajné služby budou mít v boji s terorismem více pravomocí

Slovenská vláda dnes schválí takzvaný protiteroristický balíček. Změna hned několika zákonů nabízí více pravomocí policii a tajným službám v boji s terorismem. Někteří experti ale varují před omezením lidských práv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská policie

Slovenská policie | Foto: Ministerstvo vnitra Slovenské republiky

Slovensko bude kvůli boji s terorismem měnit nejméně patnáct zákonů. Například chce prodloužit předběžné zadržení osob podezřelých z terorismu ze dvou na čtyři dny. Soudce může navíc rozhodovat o vazbě bez udání důvodu.

„Prokazování takové trestné činnosti je někdy velmi časově náročné. Proto je nutné, aby byl podezřelý k dispozici orgánům činným v trestním řízení co nejdéle,“ argumentuje premiér Fico.

Větší pravomoci mají získat kromě policie také armáda nebo tajné služby.

Některé změny zákonů, které dnes jednoznačně schválí vláda, ale vyžadují i změnu ústavy. Rozšíření pravomocí bezpečnostních složek považují někteří experti za zásah do lidských práv.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme