Slovenská policie bude moci zadržovat podezřelé z terorismu až 96 hodin

Slovenská policie bude moci podezřelé z terorismu zadržovat delší dobu než dosud. Změnou ústavy o tom dnes rozhodl parlament. Opatření je součástí souboru protiteroristických zákonů, které navrhla levicová vláda premiéra Roberta Fica v reakci na útoky v Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouta (ilustrační foto)

Pouta (ilustrační foto) | Foto: Městská policie Kladno

V současnosti mohou být podezřelí nebo obvinění z trestných činů zadržováni 48 hodin a pak propuštěni na svobodu nebo předáni soudu k rozhodnutí o uvalení vazby.

Od příštího roku bude lhůta u podezřelých z terorismu prodloužena na 96 hodin, tedy na čtyři dny.

Podle premiéra Roberta Fica je prokazování takovéto trestné činnosti mnohdy velmi časově náročné, a proto musí být podezřelý policii k dispozici co nejdéle.

Sněmovna už ale nesouhlasila s návrhem Ficovy vlády prodloužit také lhůtu soudům na rozhodování o uvalení vazby na podezřelé z terorismu.

Vypuštění tohoto bodu z vládní předlohy požadovali někteří opoziční poslanci výměnou za to, že novelu ústavy podpoří. Na úpravu ústavy je totiž potřebná třípětinová většina všech poslanců, kterou vládní sociální demokraté ve sněmovně nemají.

Podle vládních poslanců je teď ochrana obyvatel a zajištění bezpečnosti hlavní prioritou. Někteří nevládní zákonodárci přesto se změnou ústavy nesouhlasili.

„Pokud budeme ústavu pragmaticky lámat, když se nám to hodí, tak je to velmi nebezpečné,“ upozornil poslanec Alojz Hlina.

Vedle novely ústavy kabinet předložil sněmovně také návrhy změn dalších zákonů, kterými chce dosáhnout účinnějšího boje proti terorismu. Poslanci vládního Smeru by je měli bez problémů prosadit. Předloha počítá například s posílením pravomocí policie a tajných služeb, zpřísnit by se měly i tresty za terorismus.

Opoziční poslanci už ale navrhované změny kritizovali a tvrdili, že opatření se přijímají zbytečně zbrkle, bez hlubší analýzy a povedou k vytvoření policejního státu a ztrátě svobod občanů.

Petr Vavrouška, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme