Slovenská vláda chce lidem proplácet topení plynem. Opozice to nazývá uplácením voličů

Slovenská vláda bude přispívat lidem na topení plynem. Domácnosti, které budou nejvíce utrácet za plyn, dostanou od státu část peněz zpět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Fotobanka RGBStock

Vláda chce proplatit účty zejména domácnostem, které používají plyn k vaření a vytápění a platí za plyn více než tisíc eur ročně. Kabinet premiéra Fica nebude dělat rozdíl v tom, od jakého odběratele si lidé plyn nakupují.

Na první příspěvky od státu se můžou lidé těšit od roku 2016, kdy vládě předloží faktury za předchozí rok.

„Máme už připravený mechanismus, jak lidem vracet část peněz za vytápění,“ oznámil premiér Robert Fico. Peníze chce stát použít z dividend.

Vláda oficiálně podle svých slov plní slib, který dala voličům ve volbách. Přichází s takzvanými balíčky, to je jakýsi soubor benefitů pro občany. Opozice považuje návrh za populistický, stejně jako nedávno zavedené cestování vlakem zdarma po Slovensku.

„Místo toho, aby se dělali systémové kroky, tak vláda upřednostňuje uplácení jisté části obyvatel nebo lépe řečeno potenciálních voličů,“ řekl slovenské televizi bývalý slovenský ministr hospodářství Juraj Miškov.

O cestování zdarma vlakem, které na Slovensku začalo platit zhruba před dvěma týdny, je poměrně velký zájem. Do systému se zaregistrovalo už více než čtvrt milionu lidí a podle statistik nabídku využívají hlavně studenti.

Cestovat vlakem po Slovensku mohou i Češi. Podle aktuálních zpráv si nárok na bezplatné jízdné vyřídilo zhruba 800 Čechů. Větší nárůst se čeká před začátkem letní turistické sezony.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme