Slovensko kvůli terorismu posílí pravomoci policie a tajných služeb

Slovensko zpřísňuje boj proti terorismu. Vláda dnes na mimořádném zasedání schválila takzvaný protiteroristický balíček patnácti změn zákonů a také ústavy. Podle slovenského premiéra Roberta Fica jde také o reakci na migrační vlnu. Slovenský předseda vlády také potvrdil, že co nejdříve podá jeho země žalobu proti kvótam na přerozdělení uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava shora, hlavní město Slovenska

Bratislava shora, hlavní město Slovenska | Foto: Vojtěch Berger

Protiteroristický balíček je odpovědí slovenské vlády na nedávné útoky v Paříži.

Jak dnes řekl premiér Robert Fico, bezpečnost Slovenska se stává pro vládu prioritou i kvůli migrační krizi.

„Vláda vidí jasnou souvislost mezi migrací a hrozbami, které s sebou nese terorismus,“ prohlásil Fico.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrhy, které obsahuje takzvaný protiteroristický balíček schválený slovenskou vládou, přiblížil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Policisté budou nově moci zajistit každou osobu na místě, kde hrozí anebo kde došlo k teroristickému útoku. Tajné služby budou moci navrhnout soudu, aby zakázal provoz internetových stránek, které propagují terorismus nebo extremismus.

Zpravodajská služba bude sbírat informace o nelegální migraci a měla by mít také přístup k záznamům kamerového systému, který monitoruje veřejná prostranství.

Vláda také přichází se zásadní změnou, aby soud mohl bez udání důvodu uvalit vazbu na každou osobu podezřelou z terorismu.

„Schválili jsme návrh novely ústavy, která prodlužuje lhůtu, kterou mají k dispozici orgány činné v trestním řízení a soud, aby právoplatně rozhodly o tom, zda půjde osoba do vazby, nebo nepůjde. Celá tato lhůta se prodloužila z dosavadních maximálně 5 dní až na 10 dní,“ uvedl Fico.

Poslanci budou balíček schvalovat ve zkráceném režimu

K takové změně ale potřebuje slovenská vláda změnu ústavy, a tedy i podporu opozice. Premiér Fico naznačil, že řada opozičních politiků mu ji už slíbila. Poslanci budou o balíčku legislativních změn jednat už příští týden ve zkráceném režimu.

Ozvali se ale i experti, kteří považují narychlo schválené změny za zbrklé a omezující občanské svobody. Podobně kriticky vnímají nedávné vyjádření premiéra Fica o tom, že bude na Slovensku monitorovat každého muslima.

Pokud premiér Fico mluví o tom, že pro vládu je teď na prvním místě bezpečnost země a občanů, pak k tomu také dodává, že i nadále odmítá jakékoliv přerozdělování migrantů na základě kvót. Slovensko už proti rozhodnutí většiny členských států Unie o přerozdělování uprchlíků připravilo žalobu.

Česko by mělo podle Babiše zvážit, zda se nepřidá k žalobě na kvóty

Číst článek

Premiér Robert Fico dodal, že žalobu podá co nevidět. Lhůta pro podání končí 18. prosince. Slovensko by chtělo na svou stranu získat i další země, konkrétně Českou republiku, Maďarsko nebo Polsko. Lobovat za společnou žalobu bude slovenský premiér už příští týden na setkání předsedů vlád zemí V4 v Praze.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme