Slovensko zavádí 50procentní slevu na cestování vlakem do práce

Cestování vlakem se na Slovensku stává nejvýhodnějším způsobem přepravy. Zadarmo jezdí od podzimu studenti a důchodci, ode dneška získají 50procentní slevu i lidé, kteří vlakem jezdí do práce. Podle opozice je to jen další populistické plýtvání penězi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlaky, železnice, železniční doprava (ilustrační foto)

Vlaky, železnice, železniční doprava (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Plošná sleva platí pro cestující, kteří jezdí do zaměstnání vlakem a kupují si týdenní nebo měsíční jízdenky. Jde o zhruba 11 procent ze všech klientů železnice.

„Myslíme si, že ještě více zatraktivníme železniční dopravu a že se může zvýšit počet cestujících. Chceme, aby i lidé, kteří cestují za prací, a platí cestovné, ušetřili pár eur v rámci železniční dopravy,“ řekl premiér Robert Fico.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slováci, kteří jezdí vlakem do práce, mají od dneška 50procentní slevu na jízdném. Podrobnosti zjišťoval varšavský zpravodaj Petr Vavrouška

Ministr dopravy Ján Počiatek tvrdí, že 50procentní sleva nebude takový výdaj navíc, údajně ve výši 1,5 milionu eur (v přepočtu zhruba 42 milionů korun).

„Je to výpadek tržeb oproti současnému stavu. Myslíme si, že toto opatření bude úspěšné a přinese nárůst cestujících. Tento výpadek tak bude vykompenzovaný nárůstem počtu cestujících, a tím i tržeb,“ vysvětlil Počiatek.

Opozice ale rozhodnutí vlády kritizuje jako populistické utrácení peněz. Od listopadu minulého roku můžou na Slovensku cestovat vlakem zcela zadarmo také děti, studenti a důchodci.

„Hrají si na Ježíška. Kde se dá, podhodí z cizích peněz nějaké smítko. Jen aby se zapomnělo na velké balvany, které nám padají ze státního rozpočtu do soukromých rukou nebo mezi prsty některých ministrů,“ upozorňuje poslanec Martin Poliačik.

Na Slovensku provozuje vlakové spoje i český podnikatel Radim Jančura. Také on musí nově zavedené slevy respektovat. Nelíbí se mu prý, že slovenská vláda diskriminuje například občany, kteří do práce jezdí autobusem. Pro ně žádná sleva neplatí.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme