Po Německu zavádí kontroly na hranicích také Rakousko, hlídky posílilo i Slovensko

Slovensko kvůli obavám z náporu migrantů zvyšuje přítomnost policistů na svých hraničních přechodech s Maďarskem a Rakouskem. Na hranice vyslalo dalších 220 policistů a zintenzivnilo hlídky i v pohraničí mimo oficiální hraniční přechody. Kontroly na hranicích s Maďarskem dnes ohlásilo také Rakousko. Už víkendu začalo kontrolovat hranice s Rakouskem Německo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už víkendu začalo kontrolovat hranice s Rakouskem Německo

Už víkendu začalo kontrolovat hranice s Rakouskem Německo | Zdroj: Reuters

„Neděláme klasické kontroly podle schengenských pravidel. Není to tedy dočasné zavedení kontrol, jen zvýšení naší přítomnosti na hranicích a zvýšený monitoring podezřelých vozidel. Klasický provoz osobních aut není omezován,“ zdůraznil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

„Zpřísněné kontroly jsou zaměřeny na pašeráky s migranty. Jde o dočasná opatření, v tuto chvíli neumíme odhadnout, dokdy budou platit" dodala Michaela Paulenová z tiskového odboru slovenského ministerstva vnitra.

Evropská komise zatím nedostala ze slovenské strany žádné upozornění, že by se Bratislava chystala zavádět hraniční kontroly. V případě Německa se tak stalo, zdůvodněním byl právě migrační tlak. Komisi informovala o svém záměru také Vídeň.

Po Německu hlásí kontroly na hranicích i Rakousko, ČR a Slovensko | Foto: ČTK

Slovensko je součástí schengenského prostoru volného pohybu osob bez kontrol na vnitřních hranicích mezi jeho členskými státy. Kontroly ovšem lze v mimořádných situacích dočasně obnovit.

Slovensko v uplynulých týdnech výraznému náporu migrantů nečelilo. Běženci pobývající v sousedním Maďarsku, které spojuje se Slovenskem hranice o délce 655 kilometrů, mířili hlavně do Rakouska a pak dále do západní Evropy.

Německá policie obnovila kontroly na hranici s Rakouskem, tvoří se dlouhé kolony

Číst článek

Také české úřady se bojí, že migranti směřující do Německa teď půjdou oklikou přes naše území. Na hranicích s Rakouskem je proto více policistů. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ale není nutné obnovovat klasické hraniční kontroly. V noci na dnešek zadržela policie jen dvanáct běženců.

Migranti proudí do Evropské unie takzvanou balkánskou cestou ze Srbska. Srbsko-maďarskou hranici překročilo podle agentury pro uprchlíky OSN jen v neděli na 10 tisíc lidí. Podobný počet se očekává i dnes.

ČTK, ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme