Slovenský poslanec prý holokaust nepopřel, případ bude přezkoumán

Slovenský poslanec Kotlebovy strany Milan Mazurek byl shledán nevinným ze zpochybňování holokaustu. Případ otevřel zásadní otázku ohledně hranic svobody vyjadřování. Během tohoto týdne policie změnila dvakrát na celý případ názor. Plánuje se jeho přezkoumání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba | Foto: www.kysuce.sk

Milan Mazurek loni v listopadu na sociálních sítích zveřejnil příspěvek, ve kterém mimo jiné uvedl, že 6 milionů a mýdla ze židů jsou jen lži a pohádky. O Hitlerovi se podle něj ve škole učí jen samé nepravdy.

Když se později v březnu dostal do křesla poslance slovenského parlamentu za Kotlebovu stranu, tak příspěvek smazal.

Nicméně se zachovala historie příspěvku a o ten se začala zajímat slovenská policie. Ta nakonec uvedla, že k trestnému činu popírání holokaustu nedošlo, a odmítla poslance stíhat. Podle vyšetřovatele šlo o pokus vyzdvihnout pozitiva německého státu během vlády Adolfa Hitlera. K popírání holokaustu prý nedošlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyšetřovatel shledal Mazourka nevinným. Případ však bude ještě otevřen

Vyšetřovatel dále uvedl, že v demokratické společnosti je nepřípustné kriminalizovat názory, se kterými jiní nesouhlasí. Podle něj by se proti těmto názorům mělo bojovat protiargumenty, a ne trestním stíháním.

Mazurek na svou obhajobu tvrdí, že v souvislosti se zmíněnými šesti miliony neměl na mysli židy. „Ani nevím, o čem jsem hovořil a co jsem hovořil. Nevzpomínám si, že bych mluvil o židech. To znamená, že v tom textě holokaust popřený nebyl,“ uvedl Mazourek v rozhovoru pro televizi Markíza.

Kauza bude i přesto znovu přezkoumána. Do situace se rozhodl zasáhnout slovenský policejní prezident, který požádal generálního prokurátora o přezkoumání případu. Vyšetřovatel se prý zřejmě neřídil trestním řádem.

Slovenská policie se v poslední době čím dál více zaměřuje na projevy extremismu na sociálních sítích. Tamní média tvrdí, že bezpečnostní složky a tajné služby zprvu příliš nereagovaly na šíření nenávistných textů a popírání holokaustu.

Prý je vyburcoval až volební úspěch strany Naše Slovensko Mariana Kotleby, která je mnohými označována za fašistickou.

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme