Slovinci v referendu jasně odmítli uzákonění sňatků homosexuálů

Slovinci dnes v referendu jednoznačně odmítli uzákonění sňatků homosexuálů. Po sečtení velké většiny hlasů bylo 63 procent voličů proti, zatímco normu podpořilo 37 procent hlasujících, informovaly zahraniční agentury. Zákon o manželství osob stejného pohlaví sice letos na jaře schválil parlament, jeho odpůrci ale vypsáním referenda chtěli zabránit tomu, aby vstoupil v platnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prague Pride

Prague Pride | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pro zrušení zákona bylo vedle většiny hlasů v referendu třeba, aby se k urnám dostavila alespoň pětina všech oprávněných voličů. Podmínka byla splněna - z 1,7 milionu lidí jich přišlo přes 35 procent.

Výsledek je velmi překvapivý vzhledem k posledním výzkumům veřejného mínění, podle kterých totiž měli mírnou převahu zastánci homosexuálních sňatků.

Slovinský parlament schválil vypsání referenda v listopadu, a to na základě petice konzervativního sdružení nazvaného V sázce jsou děti, které shromáždilo potřebných 40 tisíc podpisů.

Proti normě již na začátku letošního roku demonstrovaly tisíce lidí. Nový zákon, který poslanci schválili v březnu, definuje manželství jako svazek mezi dvěma dospělými. Konzervativci se obávali, že se tak otevírá cesta k tomu, aby mohly homosexuální páry adoptovat děti.

Povolený sňatek / registrované partnerství osob stejného pohlaví | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme