Východ a jih Evropy čelí dalším přívalům sněhu

Nesjízdné silnice, desítky dopravních nehod a sněhové jazyky na cestách. Taková situace byla ráno na Slovensku, které opět zasáhly přívaly sněhu. Během dneška se ale podle meteorologů počasí zlepší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Husté sněžení komplikuje dopravu

Husté sněžení komplikuje dopravu | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Sněhová kalamita trápí řidiče v některých slovenských regionech už třetí den. Většinu horských průsmyků kamiony neprojedou.

Například silnici přes důležité sedlo Čertovica v Nízkých Tatrách zasypala lavina.

Meteorologové i dnes varují před silným větrem, který bude na cestách tvořit sněhové závěje. Postupně se ale bude oteplovat a budou hrozit spíše lokální záplavy.

Na slovenských dálnicích chybí informační systémy pro řidiče, policie proto preventivně vyzývá k opatrné jízdě. Dálnice mezi Slovenskem a Českou republikou je sjízdná bez problémů.

Balkán sužují sníh a poryvy větru

Sníh zavalil hlavní dálniční tahy na Balkáně, už několik dní trvající kalamita komplikuje dopravu napříč regionem. Města na chorvatském pobřeží pak bojují se silným větrem a vlnobitím.

Poryvy větru na pobřeží Dalmácie nabraly sílu, jakou nikdo nepamatuje deset let. Ve Splitu je s vážnými zraněními v nemocnici žena z Makarské, kterou náraz větru bora srazil k zemi.

O pár kilometrů dál ve vnitrozemí naopak bojují se závějemi. Na některých chorvatských dálnicích policie zakázala jízdu kamionům, některé úseky byly zavřené úplně.

„Šel jsem spát v 11 hodin a v šest, když jsem se probudil a vyšel z kamionu, zapadl jsem až po kolena do sněhu,“ řekl jeden z řidičů televizi Al-Džazíra.

Sníh na čas odřízl od světa některé vesnice v Bosně a Hercegovině a Chorvatsku.

Petr Vavrouška, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme