Sněhová kalamita v Evropě ochromuje pozemní i leteckou dopravu

Sníh komplikuje situaci v pozemní, ale i letecké dopravě. Uzavřená zůstávají i nadále letiště v Edinburghu a Gatwicku. Problémy hlásí letiště v Berlíně a ve Vídni. Cestující by si měli zjistit aktuální informace u leteckých společností. Sníh způsobuje komplikace i v železniční dopravě. Teploty klesají v Polsku k minus 30 stupňům Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rozmrazování povrchu letadla

rozmrazování povrchu letadla | Zdroj: ČTK

Ve Velké Británii napadlo přes noc kolem 15 cm nového sněhu. Londýnské letiště Heathrow je otevřené, ale desítky letů jsou značně zpožděné. Provoz v Gatwicku má být obnoven až zítra v 10 hodin. Edinburgh by měl být otevřen během dne.

Sněžení komplikuje cestování na železnici. Včera nejezdila třetina vlaků. Ani na silnicích nevypadá situace lépe. Policisté doporučují nevyjíždět vůbec. Skotské i anglické školy zůstávají uzavřené do konce týdne.

Přehrát

00:00 / 00:00

počasí dopoledne.mp3

Se sněhovou bouří a větrem se potýká i Německo. Silnice jsou na mnoha místech nesjízdné. Během noci zemřeli při dopravních nehodách tři lidé.

Chaos panuje také na železnici a na silnicích. Popadané troleje, větve, zmrzlé výhybky mají za následek značná zpoždění vlakové dopravy. Až 30 cm napadlo na německo-českých hranicích v Saském Švýcarsku. Sypače na mnoha místech nevyjely. S největšími problémy se potýkaly Sasko, Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Bavorsko.

Na dálničních tazích kolem Drážďan se po ránu tvořily dlouhé zácpy. Rychlovlaky ICE musely kvůli mrazům snížit rychlost. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově rušila desítky letů, některé spoje se opožďují kvůli komplikacím i jinde v Evropě.

Bouře zvedla o 1,5 m hladinu Baltského moře. Během dne by měly sněhové srážky ustávat. Teploty mají zůstat hluboko pod nulou, na mnoha místech kolem minus 15 stupňů Celsia.

Přehrát

00:00 / 00:00

další sníh.mp3

Na meteorologické mapě Francie přibyly ráno další výstražné značky. Sníh a náledí donutily vedení železnic zrušit 20% spojů rychlovlaků TGV směrem na jih a východ země. Problémy mají i energetici. Ve Francii mají domácnosti v drtivé většině topení na elektřinu. Kvůli rekordně nízkým teplotám roste spotřeba elektrické energie a hrozí výpadky.

Sněžení zcela paralyzovalo provoz na dálnici číslo 12, která je hlavní dopravní tepnou v Bretani. Stovky řidičů museli zůstat dlouhé hodiny v autě, nebo v provizorních přístřešcích. Zlepšení situace se čeká až odpoledne, na železnici zítra ráno.

V Rakousku už nesněží a situace se po včerejší kalamitě a dopravním chaosu zklidňuje. Podle rakouského automotoklubu ARBÖ jsou všechny dálnice očištěné a s opatrností sjízdné, vozovky jsou mokré. Sněží pouze ve vyšších nadmořských výškách, další nadílka se očekává zase zítra. Každý řidič musí mít v autě řetězy, na horských vozovkách jsou přikázány pro všechna vozidla, na mnoha úsecích první třídy také řidičům kamionů.

Anglické letiště Gatwick je pod sněhem | Foto: ČTK/AP

Silná vrstva sněhu napadla i v Itálii. S dopravou mají problémy v Lombardii a Piemontu. V Římě prší, řeka Tibera vystupuje z břehů, centrum Benátek je pod vodou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kocourek.mp3

V Polsku si mrazy, které klesají až k minus 30 stupňům Celsia, vyžádaly životy deseti bezdomovců, po dvou obětech má Rakousko a Litva a jednu Česko.

Klára Stejskalová, Milan Kocourek, Marie Woodhamsová, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme