Sněhová kalamita paralyzovala celou Evropu

Mrazivé počasí a sněžení zasáhlo mnoho zemí na evropském kontinentu. Husté sněžení dělá problémy například v některých oblastech Francie. Nejhorší dopravní situace byla kolem Lyonu. Kvůli poruchám elektrického vedení jezdí jen 70% vlaků TGV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brity trápí náhlé přívaly sněhu.

Brity trápí náhlé přívaly sněhu. | Zdroj: ČTK

Elektrárenské společnosti žádají obyvatele, aby snížili odběr elektřiny zejména večer mezi devatenáctou a dvacátou hodinou. V Bretani se totiž vyrábí jen osm procent elektrické energie, zbytek se musí dovážet z jiných regionů. V období zvýšené spotřeby to zatěžuje přenosovou soustavu a dochází k výpadkům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Jan Pokorný informuje z Francie o aktuální situaci

Situace na silnicích je v těchto chvílích velice komplikovaná. Ve střední části Francie tisíce kamionů kvůli zákazu jízdy musely ukončit cestu a zaplnily odpočívadla a parkoviště u čerpacích stanic.

Sníh a teploty pod nulou si také vynutily uzavření čtyř evropských letišť – londýnského Gatwicku, Edinburghu, Lyonu a Ženevy. Největší londýnské letiště Heathrow hlásilo zpoždění mnoha letů, ale fungovalo. Osmé největší, Gatwick, je zavřeno úplně. Předpovědi jsou nejisté. Nejprve bylo hlášeno, že Gatwick otevře zítra ráno v šest hodin, později ale bylo řečeno, že zítra v deset hodin. Cestující jsou vybízeni, aby si před odletem zkontrolovali stav svého letu.


Letiště ve skotském Edinburghu má otevřít v šest, Glasgow je v provozu stejně jako Aberdeen. V Anglii fungují letiště Stansted, Luton, Manchester a řada dalších.

Některé dálnice v Británii jsou sjízdné jen s obtížemi, vozidla by prý měla vyjíždět jen v nejnutnějších případech. Vlaky v zemi mají zpoždění, především pak ty, které spojují Londýn a kontinentální Evropu. Ve Skotsku už naměřili teploty mínus dvacet stupňů.

Letiště v Ženevě je zavřené, služba odklízí sníh. | Foto: ČTK

V Rakousku si zima vyžádala první oběť, v Horních Rakousech zemřel devětašedesátiletý muž, který v noci uklouzl na sněhu, uhodil se do hlavy a ztratil vědomí. Ráno ho našli zaměstnanci nedaleké společnosti, lékaři mu však už nemohli pomoci.

Pod sněhem je i rakouská Vídeň. Část dálničního obchvatu na jihu města A21 byla v obou směrech kvůli sněhu uzavřena.

Na západním a středním Slovensku zablokovaly provoz havarované kamiony. Vinou nepříznivého počasí byly uzavřeny slovenský horský průsmyk Donovaly, průsmyk Zbojská pak pro nákladní dopravu s délkou nad deset metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kocourek a nejnovější informace ze Spojeného království

Podle policie umrzlo v Polsku osm mužů, ve všech případech po požití alkoholu. Největší zima na území Polska byla v Bialystoku na severovýchodě země, kde naměřili minus 26 stupňů Celsia. Nejvíce postižen sněhem jih Polska, teploty by v noci měly spadnout pod mínus dvacet stupňů. Během noci se budou sníh i mráz posouvat na sever.

Jako každý rok polská města otvírají ubytovny pro lidi bez domova,kteří zde můžou strávit noc a dostanou najíst. Ne všichni bezdomovci se však do ubytoven chtějí hlásit, platí tam totiž zákaz alkoholu.

V Německu sníh a mráz komplikuje dopravu už od začátku týdne. Nejnižší teploty byly v Kubschützu u Budyšína nedaleko Šluknovského výběžku, mínus sedmnáct stupňů.

Letiště ve Frankfurtu již funguje normálně

Na mnoha místech jde o nejmrazivější první prosincový den v historii. Čerstvá sněhová nadílka a sněhové jazyky na mnoha místech, především na jihu Německa, ztěžují dopravu. Provoz na letišti ve Frankfurtu se už vrátil pod dvou dnech, kdy byly zrušeny stovky letů, do normálu.

Zpoždění nabírají naopak vlaky, dálkové soupravy jezdí kvůli mrazu z bezpečnostních důvodů maximální rychlostí 200 kilometrů za hodinu, nikoli obvyklých 250 až 300.

Milan Kocourek, Jan Pokorný, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme