Sociální dávky pro cizince z EU je třeba omezit, říká německá ministryně práce

Německá ministryně práce Andrea Nahlesová chce omezit sociální dávky pro cizince z Evropské unie. Předloží prý nový návrh zákona, který by to umožnil. Uvedla to v rozhovoru pro list Rheinische Post. Ministryně tak reaguje na nedávné rozhodnutí Spolkového sociálního soudu, který lidem pobývajícím v Německu déle než půl roku přiznal sociální dávky. Podporu by podle odhadů mohlo získat asi 130 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá ministryně práce Andrea Nahlesová a ministr financí Wolfgang Schäuble se účastní hlasování o penzijní reformě v Bundestagu

Německá ministryně práce Andrea Nahlesová a ministr financí Wolfgang Schäuble se účastní hlasování o penzijní reformě v Bundestagu | Zdroj: Reuters

"Musíme obce uchránit toho, aby se musely neomezeně starat o cizince ze zemí Evropské unie, kteří jsou bez prostředků," uvedla Nahlesová, která v koaliční vládě zastupuje sociálnědemokratickou stranu (SPD).

Vyjádřením reagovala na nedávné rozhodnutí Spolkového sociálního soudu (BSG), podle něhož mají cizinci ze zemí EU pobývající v Německu více než šest měsíců nárok na sociální dávky.

K podobnému kroku už minulý týden vyzvala ve Spolkovém sněmu vlivná poslankyně Gerda Hasselfeldtová z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Rozhodnutí sociálního soudu je podle ní nové velké lákadlo pro migraci chudých lidí z východoevropských států.

Spolkový sociální soud (BSG) zveřejnil své rozhodnutí ve věci sociálních dávek pro přistěhovalce ze zemí EU hledající v Německu práci letos 3. prosince. Po půlročním pobytu jim stát musí vyplácet určité sociální dávky v zákonné výši. Dávky v případě dlouhodobé nezaměstnanosti jim ale podle soudu nepřísluší.

Německý Svaz měst a obcí odhaduje, že by dodatečný nárok na finanční podporu získalo asi 130 tisíc lidí. Finančnímu zatížení obcí chce Nahlesová zabránit.

Obce podle ministryně v současnosti řeší dost nových úkolů v souvislosti s příchodem uprchlíků.

S vypracováním návrhu zákona bude ministerstvo práce a sociálních věcí muset vyčkat na zdůvodnění rozsudku.

Soud rozhodoval na základě případu ženy původem z Bosny, která má švédské občanství, ale s rodinou žije v Německu. Úřady jí odmítaly vyplácet dávky v nezaměstnanosti i sociální příspěvky na dítě. Soudní dvůr EU, kam se případ dostal, tuto praxi posvětil, BSG ale rozhodl jinak, a proto budou muset případ znovu projednat i soudy nižší instance.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme