Soud osvobodil aktéry ekologického neštěstí v maďarském Kolontáru

Maďarský soud osvobodil v kauze spojené s největší ekologickou katastrofou v dějinách země všechny obžalované manažery. Vedení hliníkárny ve městě Ajka bylo podle prokuratury zodpovědné za protržení hráze, při kterém v roce 2010 uniklo do okolí velké množství toxického kalu. Jedovaté látky způsobily obrovské škody.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstraňování ekologické katastrofy v obci Kolontár v Maďarsku

Odstraňování ekologické katastrofy v obci Kolontár v Maďarsku | Foto: Tomáš Adamec

Deset mrtvých, 200 zraněných obětí, zničeny tři obce, stovky domů, pole, lesy, řeky - taková je krátká bilance vylití milionu krychlových metrů kontaminovaného červeného kalu u obce Kolontár.

Přehrát

00:00 / 00:00

S napětím sledovali Maďaři vyhlášení rozsudku ve věci největší ekologické katastrofy v dějinách země, informuje spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Na lavici obžalovaných se ocitl generální ředitel a další vedoucí pracovníci hliníkárny. I přes rozvětvený důkazový materiál je soud nepovažoval za vinné ve věci veřejného ohrožování či způsobení ekologické katastrofy, která se tedy údajně nedala předpokládat.

Dnešní soudní verdikt je zatím pouze prvoinstanční, prokuratura se už odvolala.

Po záplavě jedovatého bahna zůstala v Kolontáru spoušť. | Foto: Tomáš Adamec

Toxický kal z hliníkárny Ajka | Foto: Český rozhlas

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme