Španělé začnou v noci šetřit proudem. Omezí osvětlení památek

Ve Španělsku se rozhodli, že začnou šetřit elektrickým proudem. Omezí proto v nočních hodinách osvětlení historických i státních budov. Až dosud za nasvícení památek platili ročně částku odpovídající více než 9 miliardám korun, což je nejvíce v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osvětlení ve Španělsku

Osvětlení ve Španělsku | Zdroj: Reuters

Například světoznámá barcelonská katedrála Sagrada Familia bude nasvícená jenom v pátek a přes víkend. Během týdne ale bude ponořená do tmy, stejně jako další památky v Barceloně nebo Valencii.

Každé město si nicméně osvětlení památek bude regulovat podle vlastních potřeb. Řada měst si už vyžádala, že v případě svátků bude záležet jen na nich, jak dlouho nechají centrum a památky nasvícené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se ve Španělsku rozhodli omezit osvětlení památek, vysvětluje spolupracovnice ČRo ve Španělsku Ľubica Zlochová

S iniciativou k útlumu osvětlení měst přišli v Katalánsku. Důvodem jsou úspory energie, ale také financí. Tamní vláda si totiž spočítala, že by mohla ušetřit v přepočtu až 2,5 miliardy korun. Dalším cílem iniciativy je také snížení světelného smogu ve Španělsku.

Nejpozději od příštího roku se proto budou památky nasvěcovat ze shora směrem k zemi. Právě proto, aby se nesvítilo do nebe.

Jediné, co se nezmění, bude osvětlení granadské Alhambry, tedy komplexu paláců a maurských pevností. Ta zůstane nasvícená i nadále až do čtvrté ráno. Podle Španělů je totiž pohled na osvícený komplex úchvatnější než ve dne.

ČRo, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme