Španělská princezna Cristina půjde před soud. Je podezřelá z daňových podvodů

Sestra španělského krále Cristina půjde před soud. Rozhodl o tom provinční soud v Palma de Mallorce. Princezna Cristina je obžalovaná z daňových podvodů, do kterých se zapletla společně se svým manželem. Hrozí jí až čtyři roky vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělská princezna Cristina se nevyhne soudu

Španělská princezna Cristina se nevyhne soudu | Zdroj: ČTK

Sestra krále Felipeho VI. je tak od obnovení monarchie v roce 1975 prvním členem španělské královské rodiny, který musí před soud.

Kauza se točí kolem aktivit Cristinina manžela, bývalého reprezentanta v házené a později podnikatele Iňakiho Urdangarina. Ten podle prokuratury zpronevěřil veřejné peníze převodem z účtů jím vedené nadace na konta vlastní firmy.

Do daňových podvodů měla být zapletena i devětačtyřicetiletá princezna. Oba obvinění popírají. Španělské orgány případ řeší už čtyři roky.

Iňaki Urdangarín si spolu se společníkem založil neziskovou nadaci, která organizovala na Baleárských ostrovech a ve Valencii kulturní a sportovní akce.

Podle prokuratury se ale postupně jeho nezisková organizace přeměnila v nástroj na vyvádění státních peněz z rozpočtů místních vlád na Baleárských ostrovech a ve Valencii.

Peníze procházely přes nadaci a končily na účtech firem, které vlastnil Urdangarín. Dostávaly se tam na základě falešných faktur za nedodané služby nebo se vyplácely peníze podle fiktivních pracovních smluv lidem, kteří pro firmu nikdy nepracovali.

Prokurátor viní Urdangarína ze zpronevěry, manipulací s veřejnými zakázkami, falšování veřejných a obchodních listin, praní špinavých peněz a podvodů. Navrhuje mu trest 19 a půl roku ve vězení.

Španělská princezna Cristina s manželem Iňakim Urdangarínem | Foto: Reuters

Ľubica Zlochová, mta, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme