Španělští vyšetřovatelé hledají příčiny pádu stíhačky na základně NATO

Španělští vyšetřovatelé hledají příčiny jedné z největších tragédií v historii NATO mimo konfliktní území. Na letecké základně u španělského města Albacete se včera během manévrů NATO zřítila stíhačka F-16. Zemřeli oba její řečtí piloti a dalších devět francouzských letců. Více než 20 vojáků utrpělo popáleniny a jiná zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při manévrech NATO se zřítila řecká stíhačka

Při manévrech NATO se zřítila řecká stíhačka | Zdroj: Reuters

Příčiny pádu stroje se stále vyšetřují, ale selhání lidského faktoru odborníci prakticky vylučují. Oba řečtí piloti byli totiž mimořádně zkušení. Pravděpodobnější je proto technická závada.

Na místě od včera působí týmy specialistů. Dnes odpoledne pracovali na identifikaci mrtvých, kterou ztěžují rozsáhlé popáleniny na některých obětech.

Patnáct zraněných zůstává v nemocnicích. Čtyři z nich jsou ve velmi kritickém stavu, ostatní by měli být mimo ohrožení života. Italský pilot, který utrpěl nejrozsáhlejší popáleniny, leží v madridské nemocnici La Paz.

Zraněné navštíví ministři obrany – Francouz Jean-Yves Le Drian a Italka Roberta Pinotti, kteří dnes dorazí na základnu Los Llanos u španělského města Albacete.

Nehoda se stala během čtyřtýdenního cvičení NATO. To se koná se pravidelně šestkrát ročně a piloti na něm nacvičují hlavně taktické situace.

Výcvik na základně Los Llanos začal 19. ledna a byl první v tomto roce. Zúčastnilo se ho 750 lidí z devíti zemí – Řecka, Belgie, Dánska, Francie, Německa, Velké Británie, Itálie, Španělska a Spojených států.

Kromě špičkových pilotů mezi nimi byli mimo jiné i mechanici. Program nebyl ničím neobvyklý.

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme