Špatná bezpečnostní situace poznamenala i zapálení Betlémského světla

Betlémské světlo, jež v prosinci roznášejí skauti také po České republice, je už roky zavedenou vánoční tradicí. Čest zapálit plamínek měly vždy rakouské děti, které vykonaly něco dobrého. Letošní tváří akce je desetiletý Niklas Dumhart. Do Betléma ovšem kvůli špatné bezpečnostní situaci nevyrazil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Betlémské světlo v katedrále svatého Víta

Betlémské světlo v katedrále svatého Víta | Foto: Filip Jandourek

Místo Niclase tak plamínek v lucerně zapálila devítiletá Talena z betlémské křesťanské rodiny. Do Rakouska pak Betlémské světlo jako vždy letecky přivezl zástupce rakouské ORF.

Niklas chodí do čtvrté třídy základní školy a chová několik chameleonů. Tváří Betlémského světla se stal díky tomu, že pomáhá synovi afghánských uprchlíků. Jedenáctiletý hoch, který spolu s rodinou našel nový domov v rakouském Mühlviertelu, je Niklasovým spolužákem a nyní také nejlepším kamarádem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Špatná bezpečnostní situace poznamenala i tradiční zapálení Betlémského světla

Niklas s ním tráví veškerý volný čas. Pomáhá mu s učením, hlavně s němčinou, a ve volnu spolu chodí hrát fotbal do místního klubu.

Malý Rakušan to prý bere jako samozřejmost – nehraje pro něj žádnou roli, odkud kdo pochází.

Tradice Betlémského světla vznikla před 29 lety díky zaměstnancům stanice ORF v Linci. Ti chtěli nějakým originálním způsobem podpořit sbírku pro zrakově postižené děti.

Betlémské světlo se tak stalo symbolem díku všem lidem, kteří hendikepovaným dětem přispěli. Od té doby jezdí do Betléma vždy malý televizní štáb a vybrané dítě.

Novodobá vánoční tradice se ujala ve zhruba 30 zemích po celém světě. V Československu se Betlémské světlo poprvé rozzářilo v roce 1989.

Letos přivezou skauti Betlémské světlo vlakem z Vídně do Brna v sobotu 12. prosince. O týden později se pak bude rozvážet po celém Česku. K dispozici bude opět i na recepci Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici.

 

Das Friedenslicht aus Betlehem 2015 ist entzündet :-)Das Zeichen für Frieden und Völkerverständigung wird am 3. Advent...

Posted by Friedenslicht Betlehem on 24. listopad 2015

Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme