Spojené státy a NATO aktivovaly v Rumunsku protiraketový štít. Kreml se bouří

Spojené státy uvedly v Rumunsku do provozu protiraketový štít. Ten bude součástí obranného systému Severoatlantické aliance, který ji má chránit před případným raketovým útokem z Blízkého východu. Proti výstavbě ale protestuje Rusko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po schůzi aliance s Ruskem

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po schůzi aliance s Ruskem | Zdroj: Reuters

Vybudování štítu stálo 800 milionů dolarů. Na rumunské základně Deveselu ho ve čtvrtek aktivovali představitelé americké vlády spolu s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Pod kontrolu Severoatlantické aliance přejde štít v červenci. Jeho druhá část se začne budovat v Polsku a funkční má být za dva roky.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Pěskova je americký štít hrozbou bezpečnosti Ruska. To bude nuceno reagovat vojensko-technickými prostředky, uvedl vlivný člen bezpečnostního výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Ozerov v souvislosti s aktivací štítu. Podle Ozerova navíc Spojené státy ani NATO nevzaly opakované ruské připomínky v úvahu.

NATO chce dále posílit vojenskou přítomnost ve východní Evropě

Číst článek

Podle Ozerova je protiraketový štít namířen na zadržování ruských strategických jaderných sil. Odpovědí může být rozmístění operativně-taktických raket Iskander v Kalinigradské oblasti, na hranicích s Polskem a Litvou, upozornil také.

Spojené státy i NATO to popírají. Podle nich není protiraketový systém namířený proti Rusku, ale má ochránit evropské členy aliance před hrozbou útoku především z Íránu.

Plány na vybudování protiraketového štítu schválil v roce 2007 americký prezident George Bush. Původně mělo jít o základnu s raketami v Polsku a s radarem v Česku. O dva roky později jeho nástupce v Bílém domě Barack Obama plán odložil, přičemž Česko přestalo být součástí projektu, co se týče rozmístění příslušných zařízení.

Protiraketový štít má chránit Evropu před hrozbou raket | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme