Srbský prezident přijel na historickou návštěvu Vukovaru

Srbsko a Chorvatsko otevírají novou etapu vztahů. Srbský prezident poprvé přijel do Vukovaru, kde se pokloní obětem srbsko-chorvatské války z roku 1991. Pro obě země je poválečné sbližování velmi obtížné, tisíce obětí srbsko-chorvatské války se totiž stále nepodařilo nalézt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský prezident Boris Tadič

Srbský prezident Boris Tadič | Foto: Jaromír Janev

Část chorvatské i srbské veřejnosti a politiků s návštěvou prezidentů ve Vukovaru ale nesouhlasí. Některé chorvatské nacionalistické strany se dokonce chystají protestovat. Podle redaktora zahraniční redakce Českého rozhlasu Martina Dorazína návštěvu považují za zradu národních zájmů:

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu srbského prezidenta v Chorvatsku sleduje redaktor zahraniční redakce Českého rozhlasu Martin Dorazín

„Protestovat se chystají sdružení veteránů chorvatské války a také krajně pravicová Chorvatská strana práva. Říkají, že protesty mají být klidné, ale nevíme co se tam může stát. Každopádně tam budou tisíce policistů, kteří jsou připraveni zabránit jakémukoliv incidentu.“

Podle Dorazína chorvatští nacionalisté Srbsku vyčítají, že se nedostatečně omluvilo za to, co za války spáchalo. Problematická je i otázka válečných reparací. Podobná kritika ale zaznívá i ze srbské strany.

Příjezd Borise Tadiće do Vukovaru je velkým gestem, které má ukázat novou tvář Srbska - jak Chorvatům, tak Evropské unii, do níž chce Srbsko vstoupit. Boris Tadić proto navštíví památník v Ovčaře, kde jugoslávské jednotky a srbské paramilitární oddíly v listopadu 1991 zavraždily 263 chorvatských zajatců, pacientů zdejší nemocnice.

Společně s chorvatským prezidentem Ivem Josipovićem pak odjede do Paulina Dvora, kde chorvatská garda zmasakrovala 19 srbských vesničanů. Chorvatská i srbská opozice se ale domnívají, že Bělehrad ani Záhřeb se nemají zač omlouvat.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme