Stahování těžkých zbraní má podle povstalců začít na východní Ukrajině zítra

Stahování těžkých zbraní od válečné linie na Ukrajině by mělo začít zítra, oznámili doněčtí proruští povstalci. Harmonogram dohodlo společné ukrajinsko-ruské koordinační vojenské centrum. Odsun zbraní by měl trvat 14 dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci opustili Debalcevo, mají těžké ztráty

Ukrajinští vojáci opustili Debalcevo, mají těžké ztráty | Zdroj: Reuters

Situace v takzvané Doněcké lidové republice se stabilizovala, i když dochází ke sporadickému ostřelování ze strany ukrajinských sil, oznámilo ministerstvo obrany doněckých separatistů. O útocích za použití nových typů zbraní informovala ukrajinská strana, jde především o oblast Mariupolu.

Stažení těžkých zbraní je jednou z podmínek mírových dohod z Minsku, další z nich je mimo jiné i výměna zajatců. V sobotu si obě znesvářené strany vyměnily na 200 zajatých.

V Charkově dnes vyhlásili smutek za oběti včerejšího teroristického útoku, při kterém zahynuli nejméně dva lidé, a přes deset utrpělo zranění. Policie už zadržela čtyři podezřelé.

Útočníci odpálili nálož v čele průvodu, jehož účastníci si chtěli připomenout oběti násilí a demonstrovat za ukrajinskou jednotu.

Vyslání mezinárodních mírových sil

Polský prezident Bronislaw Komorowski podpořil návrh ukrajinského prezidenta Petra Porošenka k vyslání mezinárodních mírových sil na Ukrajinu. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je hlavním předpokladem takové mise udržení příměří a realizace minských mírových dohod.

Zaorálek řekl, že Česko chápe návrh ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na vyslání mírových sborů. Musí pro to ale nastat podmínky.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem | Foto: Martin Dorazín

„Mírové sbory mohou přijít tam, kde bude skutečně vládnout příměří, jinak je to těžko představitelné. Minsk je dnes to, co máme na stole, a to by se mělo převést na ta území,“ řekl ministr Zaorálek. Současné mírové dohody by se podle něj neměly rozšiřovat.

„Například ze strany separatistů zazněly výrazy o neutralitě Ukrajiny a tak dále. Co bylo dohodnuto, bylo dohodnuto a to se musí respektovat.“

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme