Stávka omezí leteckou dopravu ve Španělsku. Dotkne se i spojů z Česka

České aerolinky musí zrušit část dnešních letů do Madridu a Barcelony. Na vině je generální stávka, která zastavila většinu dopravu ve Španělsku. Odbory protestují proti úsporným opatřením vlády a reformě pracovního trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSA

ČSA | Foto: Tomáš Adamec

Odbory se se španělskou vládou dohodly na tom, že dvacet až čtyřicet procent mezinárodních letů zajistí. Cestující, kteří se svého spoje nedočkají, budou překnihováni na následující linky a ČSA se pokusí nasadit na ně letouny s větší kapacitou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešní generální stávce ve Španělsku mluvila na Radiožurnálu tamní spolupracovnice Českého rozhlasu Lubica Zlochová

Leteckých zájezdů na španělské ostrovy se stávka zřejmě nedotkne, protože na středu prý nebyl žádný charterový let plánovaný.

Letecký provoz byl naopak obnoven nad Belgií, kde včera stávkovali letečtí dispečeři. Stávka postihla všechna belgická letiště a ČSA zrušila dva odpolední lety z Prahy do Bruselu.

Sedmá generální stávka

Odbory svolaly generální stávku na protest proti nedávno schválené reformě pracovního trhu. Navrhované změny jsou podle nich totiž krokem zpět, a to jak v oblasti sociálních jistot, tak při ochraně zaměstnanců.

„K rozchodu odborů a vládní socialistické strany premiéra Zapatera došlo až počátkem léta. Odbory přitom měly vždy k socialistické straně blízko. Ani nyní nežádají demisi vlády, ale modifikaci nedávno schválené pracovní reformy,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová.

Od půlnoci, kdy stávka začala, se stávkuje především ve velkých fabrikách, kde panuje nepřetržitý provoz. Nyní začíná být kritická situace hlavně v sektoru dopravy, nejezdí metra, autobusy. Odbory odhadují, že se do stávky zapojí až deset milionů odborářů. Demokratická historie španělského království zažila zatím generální stávky celkem sedmkrát.

Lucie Husárová 1, Ľubica Zlochová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme